1941 Views

Corona-mistenkte Norge utestengt midt under EM

Midt under Ski-O-EM i Russland ble den norske troppen corona-testet og utestengt fra resten av mesterskapet. Dermed ble Audun Heimdal eneste norske medaljevinner med bronse på sprinten.

September 02, 2020
EM-TROPPEN: Den Norske EM-troppen som ble testet for corona og utestengt fra Ski-O-EM før de to siste konkurransene. Fra venstre Evine Westli Andersen, Synne Strand, Marit Melby Jacobsen, Bjørnar Kvåle, Styrk Hundseid Kamsvåg, Audun Heimdal, Jørgen Baklid, Henrik Fredriksen Aas og Lars Moholdt.
Skrevet av:

administrator

EM-TROPPEN: Den Norske EM-troppen som ble testet for corona og utestengt fra Ski-O-EM før de to siste konkurransene. Fra venstre Evine Westli Andersen, Synne Strand, Marit Melby Jacobsen, Bjørnar Kvåle, Styrk Hundseid Kamsvåg, Audun Heimdal, Jørgen Baklid, Henrik Fredriksen Aas og Lars Moholdt.

Verden sto på terskelen til corona-epidemien da de norske skiorientererne dro til Khanty-Mansiysk i Russland tidlig i mars. EM-vertsnasjonen hadde imidlertid lave corona-tall før troppen med lagleder Øyvind Watterdal i spissen satte seg på flyet østover.

– Dette var bakgrunnen for at vi valgte å reise etter en liten dialog før vi dro, forteller Watterdal som sjøl gikk en distanse i EM.

TO DØGN I ISOLAT

Før han dro hadde 32-åringen fra Vestfold vært på et seminar i Norge. Etter noen dager i Russland fikk han vite at en av seminardeltakerne hadde testet positivt på corona.

– Jeg pratet litt med blant andre Lars (Moholdt), og siden jeg følte meg litt sår i halsen, valgte jeg å si ifra til arrangørene, forteller han.

Dermed bar det til sykehus, to døgn i isolat og to corona-tester – begge negative. Resten av den norske troppen ble satt i karantene på utøverhotellet, uten å få delta på langdistansen og den avsluttende stafetten.

LITT PUSSIG

– Det pussige var at vi fikk beskjed om å holde oss på hotellrommene. Vi fikk levert mat på døra, men det var ingen som sjekket om vi omgikk svenskene på naborommene, forteller Bjørnar Kvåle.

Ifølge hadelendingen ble de gjenværende nordmennene sjekket en gang for corona-virus. De påfølgende dagene ble det mål puls og temperatur. Heller ingen av dem testet positivt.

Øyvind Watterdal slapp ut fra sykehuset akkurat i tide til å rekke det oppsatte flyet hjem til Norge sammen med de andre nordmennene. Da hadde pandemien utviklet seg her hjemme, og alle måtte i 14 dagers karantene.

SAVNET NORDMENNENE

– Jeg tror det var de lokale myndighetene, og ikke arrangørene som bestemte å utestenge den norske troppen fra de to siste konkurransene. Det var selvfølgelig kjedelig, innrømmer Watterdal.

Det syntes også de russiske gullvinnerne på stafetten.

– De var nærmest uten konkurranse. Under premieseremonien var de tydelige på at de savnet nordmennene på startstreken.

For Øyvind Watterdal ble EM i Russland også et farvel med Lars Moholdt.

– Vi har vel vært på lag sammen i omtrent 15 år. Jeg har vel egentlig blitt mer overrasket hver vår de siste årene over at han har valgt å fortsette, enn at han ga seg nå etter VM. Men det er selvfølgelig vemodig, innrømmer Øyvind Watterdal.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy