2097 Views

Disk eller ikke-disk

August 04, 2019
Skrevet av:

administrator

Ta en titt på dette bildet. Ti personer i konsentrasjon rundt et bord. Hva det går i? I hvert fall ikke opptelling av stemmer ved kommunevalget i Stor-Ulven kommune. Gjett en gang til. Riktig; de kontrollerer startkort på et o-løp en gang for ikke alt for lenge siden.

Jeg har selv sittet på denne måten. Som en dommer og forvalter over disk eller ikke-disk på et o-løp. I starten på Vestlandet – der jeg har erfaring fra hundrevis av o-løp, som deltaker, men også som medlem av arrangørstaben.

Oppgavene vekslet, løypelegger ett år, starter et annet – eller parkeringsvakt etter hvert som plass til bilen ble et dilemma ved alle o-løp av en viss størrelse. Og som nevnt: som medlem av SEKRETARIATET, der det å sjekke klippekort kunne være en utfordrende jobb. Som ble ekstra vanskelig i de tilfellene der vestlandsregnet øste ned. Og det gjorde det rett som det var. «Har NN virkelig vært på 3. post, det skal jo være et stjernetegn der, men her ser det jo ut som en firkant? Han kan jo ha klippet på post 8. i langløypa som også var en myr».

Ikke godt å vite så ille tilredt som startkortene ofte var etter målgang. Vanligvis gikk det jo greit. Tvilstilfelle ble lagt til siden, diskutert i plenum, og var det fortsatt tvil hendte det jo at «synderen» fikk anledning til å forklare seg. Det var viktig å ikke være for stivbeint i slike tilfelle, og i hvert fall ikke overfor de aller yngste deltakerne. Uansett syntes jovi at både stiftklemme og klippetang var et fremskritt fra «oldtiden» da vi hadde kartoppslag på hver post, og det ofte var kamp om å komme til for å tegne inn.

Men tidene forandrer seg, og tenger og klemmer er havnet på orienteringens søppeldynge. Dagens o-løp er heldigvis elektroniske, og en elektronisk enhet skiller disk fra ikke-disk. Apropos disk, er det ikke bedre å kalle det «fs» (feilstemling)? For uinnvidde høres disk ut som man har gjort noe usportslig.

Langt på vei er det blitt enklere å arrangere o-løp. I hvert fall mindre og mer uhøytidelige løp. I slutten av mai var jeg Morgenfrisk i Follo en lørdag sammen med 65 andre o-løpere. I et blått telt satt to personer som administrerte alt. Jeg vipset kroner 50, fikk kart, og så var det bare å gå til startposten og legge i vei i en av tre løyper. Enkelt og greit, og godkjent av enheten.

Morgenfrisk lever opp til navnet; et friskt tiltak som Tor Lahlum skal ha æren for. Han foretrekker forhåndspåmelding, men har en del kart i bakhånd for etternølere. Start mellom 10 og 11.30, og da jeg kom hjem to timer senere, var resultatlisten alt på nett. Strekktider og Livelox attpåtil. Supert!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy