953 Views

«Drømmetur» til Sveits

November 27, 2017
Skrevet av:

administrator

TEKST: SVEIN F. KVALHEIM

FORSIDEN DENNE GANG viser desembernummeret av NOF-posten som passerer 6. post i 1964.

God jul og godt nyttår ønsker redaktør Harry Lagert, som i lederen konstaterer at den norske innsatsen i EM i Sveits var skuffende. Utbyttet i den nordiske konkurransen i Sverige – forløperen til NOM – var visst heller ikke noe å hoppe i taket for. «Vi får bite i det sure eplet og erkjenne at vi ennå ligger etter finner og svensker i o-løypa».

Men: sett fra en mer usportslig side ble derimot turen til EM-byen Le Brassus en såkalt «drømmetur» for norske ledere og presse. I hva vi mest får tolke som et reisebrev får vi høre at ved ankomsten i EM-byen ble den norske troppen hjertelig mottatt av sine sveitsiske verter og deretter spredd for alle vinder. Aktive damer til Hotel de France, aktive herrer til Turnhalle! og ledere til Hotel de la Lande hvor også løperfesten ble avholdt. «Aldri har den samlede norske o-presse lært så mye om internasjonal orientering som innunder franskegrensen en sommervarm høstdag», beretter redaktøren. God jul var det flere som ønsker i denne utgaven. Blant annet en som kaller seg «gulsottpappa». Etter utallige oppfordringer gjentar han sin egen julehilsen fra året før: «God jul! -med håp om at alle er friske og kjekke. Hvis noen får gulsott rundt jul – som jeg dessverre regner med – så send beskjed slik at jeg kan komme på visitt eller sende en god bok, ikke Treningsboka ».

Mye artig stoff i gamle utgaver. Som at den svenske o-klubben Jøsse har sendt fullstendig resultatliste etter sin «internationella orienteringstavling» som inneholdt 648 navn, av disse 383 norske. 577 løpere fullførte fra 52 norske og 50 svenske klubber. «Nordmennene stod for hele 8 klasseseire. Vi håper Jøsses og Arvika Nyheters raske resultattjeneste blir fulgt opp av norske arrangører», heter det i omtalen. Lagert har lest i Tyrvingnytt at hele 49 o-løpere stilte til start i årets klubbmesterskap ved Svartbekk i Asker. «Oppslutningen i Bærumslaget er bemerkelsesverdig», heter det.

Dagens o-løpere er antagelig ikke klar over at velkjente Sørlandsgaloppen hadde en forløper. Nordsjøkarusellen ble arrangert dette året, og den som stod fadder ved utrettelige Tor Ditlef Helland i Bergens Turnforening. For en som faktisk deltok i de seks løpene, er det artig å lese Toril Svendsens rapport i 1964-utgaven. Kompakt-karusell – eller galopp – var ikke «oppfunnet » for 53 år siden. Det var start i Skoger hvor «vi slet oss gjennom løypa til Erik Engebråten & co», og påfølgende søndag var det avslutning på Voss etter at vi hadde o-løpt via Arendal, Øyslebø, Sandnes og Tysvær ved Haugesund. Ikke småtterier, altså. Til slutt ber redaktøren oss om å vente til februar med å knuse sparegrisen. For da kommer fakturaen for 1965-abonnementet. Kroner 10 for 6 utgaver, takk!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy