1329 Views

I dytten på Hedmarken

Desember 01, 2017
Skrevet av:

administrator

TEKST: TOMMY GULLORD

TEKST: TOMMY GULLORD

– Det var bra aktivitet med gode seniorlag hos oss fram til tidlig på 2000-tallet. Så ble det stille. Plutselig befant vi oss i den berømmelige bølgedalen, forteller Jan Ola Pedersen. 50-åringen er inne i sin tredje periode som leder i Vang OL. Siden 2012 har han nå sittet ved roret i bygdeklubben som nærmest er som et forstad til Hamar å regne.

OPPOVERBAKKE

Sakte, men sikkert startet oppturen for hedmarkingene utover på 2000-tallet. De siste fire-fem årene har det ifølge Jan Ola Pedersen bare gått en vei – oppover. – Mellom 2009 og 2011 ble det født 12–13 unger av o-lagets medlemmer her i bygda. Disse er fortsatt små, og ikke alle har begynt med orientering enda. Men noen litt eldre var allerede i gang. Oppturen startet med dem og noen ivrige foreldre som har gjort en kjempejobb, forteller Vang-lederen. Resultater ser klubben i dag på trening og konkurranser, blant annet O-Ringen 5-dagers i Arvika i sommer. Det stilte Vang OL med sju juniorer i H18. Noen ypper seg sågar nasjonalt. Det samme gjør jevngamle Heidi Therese Wiest.

FIN GJENG

– Det er en fin gjeng som også er mye sammen på fritida. Miljøet er veldig godt, de får god oppfølging og vi har prøvd å være flinke til på fortelle at alle er like viktige for oss, fastslår leder Pedersen. Bakfra kommer yngre løpere, og de to siste årene har Vang arrangert felles trening for disse hver torsdag sammen med naboklubben Hamar OK. Det har ifølge Jan Ola Pedersen vært vellykket. – Det gir oss mulighet til å dele inn i grupper etter alder. Det har vært positivt, også fordi vi har hatt dyktige trenere som har fulgt opp gruppene på en fin måte. Alt er likevel ikke rosenrødt, sjøl på flatbygdene på Hedmarken.

TØFF KONKURRANSE

– Vi har tøff konkurranse, særlig fra fotballen. Det er bare når Mjøs-O arrangerer løp i ungdomscupen at ungene prioriterer orientering foran fotball. Nammocupen har vært viktig for oss, fastslår Jan Ola Pedersen. Like ivrige er ikke folk til å reise på løp i helgene. – Da er deltakelsen skremmende dårlig. Jeg tror folk har det så travelt at de gjerne vil bruke helgene på andre ting enn orientering. Kanskje må vi tilpasse oss og bli flinkere til å samarbeide og samordne aktiviteten. Det er uheldig når det ei helg er flere løpstilbud, mens det er helt stille andre helger. Og kanskje må vi satse enda mer på hverdager, undrer vangsokningen.

ØKT MEDLEMSTALL

Noen mørke skyer til tross; Jan Ola Pedersen mener framtida ser rimelig lys ut for o-idretten i Vang. – Ja, jeg synes vi er i en god stim. I fjor hadde vi nesten 50 utøvere med stort og smått i aldersgruppa 6-19 år. For 15 år siden var det ingen. Da lå vi mer eller mindre brakk. Utviklingen de siste fire-fem årene har også gitt seg utslag i medlemsmassen. – Bare det siste året har vi økt fra cirka 130 til drøyt 160 medlemmer. Det er positivt med orientering i Vangsbygda for tida, og det er en utvikling vi håper skal fortsette, avslutter en optimistisk Jan Ola Pedersen.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy