1243 Views

En verdifull nedtur

August 17, 2019
Skrevet av:

administrator

Over 330 000 tv-seere fikk se det vi i o-familien lenge har visst. At å løpe en sisteetappe i en VM-stafett i orientering kan være brutalt. De kunne forstå at orientering krever langt mer enn fysisk kapasitet. At hodet også må være med. Hver eneste meter.

For toppidrett er brutalt. På VMs avslutningsdag fikk stafetthelten fra de siste tre års mesterskap føle det på kroppen. Der og da spilte det liten rolle for Magne Dæhli at han dagen før hadde nådd målet han har kjempet for i mange år. En individuell medalje.

Men i ettertid hjelper det. Ganske sikkert. Med NRK som hardtarbeidende hedersgjest til å formidle en tsjekkisk tv-produksjon av topp kvalitet, ble dramaet på stafetten et bevis på at o-idretten har noe å gjøre i tv-ruta. Med GPS-tracking som sporhund på løperne, et tv-studio med en nysgjerrig programleder – og en fersk, dyktig studioekspert som kan forklare for seerne – ble dette godt tv.

Da får vi heller tåle at selv Magne Dæhli kan gjøre feil i sådan stund. Selv om det var en nedtur og surt for lagkompisene der og da, kommer vi over det. Det skapte et tv-øyeblikk og et drama som er viktig når NRK etter hvert skal vurdere om de fortsatt vil være med på o-løp. Det kan være en verdifull nedtur.

Og når gullet glapp til Sverige er det mulig å se det positive i at sølvet og bronsen også forsvant.

Det åpnet nemlig veien for Finland og Frankrike.

At de finske herrene sikret sin første stafettmedalje siden bronsen i 2009, er utrolig viktig for landet der o-idretten betraktes og vurderes på linje med andre store nasjonalidretter. At Frankrike igjen henger med som en av verdens beste nasjoner, betyr også svært mye. Ikke minst etter at VM-kongen Thierry Gueorgiou har gitt seg og blitt svensk trener.

Som prøve-VM i august 2018 bar bud om, kunne svenskene bli vanskelig å slå i medaljekampen. Slik ble det også. Svensk orientering er mye mer enn VM-dronning Tove Alexandersson som reiste hjem med tre gull – slik hun gjorde i 2017.

De fire individuelle medaljene de norske herrene sikret, reddet Norge. Da to tredjedeler av stafetten var unnagjort, var VM i ferd med å bli en kjempesuksess for de norske herrene.

Så må vi bare innse at damene ikke var gode nok da vi aller helst ønsket det. 43-årige Anne Margrethe Hausken Nordberg var nærmest medaljene og nær ved å redde også damene. Veteranen manglet to sekunder på bronsemedalje på mellomdistansen og tapte bronsespurten mot Russland i stafetten. Marginene er små.

Siden 2010 har norsk herreorientering vært ensbetydende med Olav Lundanes. På hjemmebane leverte han igjen prestasjoner han hadde håpet på og forventet av seg selv. Når prestasjonene igjen holder til to gull, er det lov å være stolt av seg selv. Vi andre kan bør være imponert.

Så er det han junioren, da. Kasper Fosser. Sommerens triple juniorverdensmester fikk lov til å løpe den lange, tunge klassiske distansen med de store gutta. Det holdt nesten hele veien inn. Med sølvet ble unge Kasper Fosser en VM-helt – og en som kan prege mesterskapene både i skogen og i byene de neste årene.

Med Kasper Fosser får Norge et nytt ess som på alle måter er «hel ved». Nå har landslagssjef Jørgen Rostrup nok «hel ved» til å bygge et stort hus som tåler all slags vær. Nettopp dette huset bygget med sterke verdenstopper i en idrett som beviselig også tåler å kunne vises på tv, kan være et godt argument når generalsekretær Lasse Arnesen og hjelperne jobber videre for å skaffe Norsk Orientering en hovedsponsor.

For at vertsnasjonen gikk til en tv-sendt VM-fest av ypperste kvalitet uten en sponsor, var en større nedtur enn stafettherrenes bitre avslutning.

Jens O. Kløvrud
Redaktør
Jens.klovrud@mediadigital.no

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy