1506 Views

Forsvarer Nord-Norges ære med glans

Familien Urset fra BUL Tromsø er ikke vanskelige å be når det inviteres til storløp sørpå. På Blodslitet vant Gjermund H50, mens sønnen Hans ble femtemann i H15-16.

September 03, 2018
Skrevet av:

administrator

VARSKU HER: Tre av fem bla´ Urset på Blodslitet. Fra venstre mor Anne, sønnen Hans og far Gjermund som alle setter BUL Tromsø på o-kartet på fl ere vis.

– Det er gøy å springe her. Konkurransen er mye bedre enn hjemme, sier en fornøyd Hans Urset etter 10,3 kilometer i krevende skogsterreng i Østfold. I fjor debuterte han med sølv og bronse i Hovedløpet. I år ble det 8. plass på langdistansen, før han klinte til med gull på sprinten i H15 i Kristiansand. På Blodslitet hadde han bare en jevngammel foran seg på resultatlista, de tre åndre er året eldre.

 

VANT BLODSLITET I 2001

I H50 gikk Gjermund Urset til topps foran Lars-Terje Arnevik fra Ringerike og Christian Vogelsang fra Nydalen. For 17 år siden vant han vant eliteklassa for senior i Blodslitet, da med etternavnet Hansen. – Det stemmer at jeg vant i 2001. Jeg tror faktisk jeg ligger på sjuendeplass på Blodslitets adelskalender. Men nå er det ungene som gjør at jeg driver på med dette. Det samme sier kona Anne Urset, som måtte stå over årets styrkeprøve på grunn av en forkjølelse. Det samme med datteren Mia (13). Hun lå syk hos bekjente i Oslo mens de tre andre var på Blodslitet, mens eldstedatteren Ida (18) var hjemme i Tromsø. – Hun er nok ikke like aktiv som de andre. Dessuten har hun slitt litt med sykdom, men nå har de funnet ut at hun lider av cøliaki, forteller mot Anne – opprinnelig fra Tolga i Nord-Østerdal.

 

AKTIVE I KLUBB OG KRETS

Hun og ektemannen traff hverandre mens de studerte på Ås. Nå bor de på Kvaløya utenfor Tromsø, der begge er aktive både i klubben og kretsen. – Vi fl yttet til Tromsø i 2001. Jeg har sittet i kretsstyret i Troms i fi re år. Både Gjermund og jeg er også trenere i BUL Tromsø, forteller hun. To ganger i uka har de fellestrening, den ene sammen med friidrettsgruppa i klubben. – Vi forsøker å samarbeide om ei ukentlig intervalltrening om vinteren. Den andre treninga er bare for o-gruppa med et snitt på kanskje 15 deltakere. Treninga skjer for det meste utendørs, men vi har en nødløsning på Universitetet. Der er det ei stripe med undervarme, forteller Anne Urset. Hun jobber i kartseksjonen ved Polarinstituttet, mens ektemannen er ansatt i Statens Vegvesen i Tromsø. Så godt som all fritid går med til orientering.

GOD, GAMMEL…: Gjermund Urset på vei mot seier i H50 i Blodslitet, 17 år etter at han vant eliteklassa i samme løp.

 

 

TIDLIG SESONGSTART

– Vi startet sesongen i månedsskiftet mars/april. Da var vi ei uke på samling i Spania med både trening og løp på programmet, forteller Anne. Der var også yngstedatteren Mia med – en tur som skulle vise seg å bety mye for hennes interesse for orientering.

– Hun var mest opptatt av fotball, og ikke så interessert i orientering. Men i Spania fikk hun et skikkelig kick, så nå har hun gitt seg med fotball og blitt veldig ivrig til å trene orientering, forteller moren. Hans og Gjermund var også påmeldt til løp både i Kristiansand og Vestfold i vår, men de ble avlyst på grunn av mye snø. Derimot fikk de med seg både pinseløpene på Kongsberg og O-festivalen i Bærum.

– Gjermund var med på O-festivalen. Så dro han hjem, mens Hans reiste til sommerløp i Nord-Østerdal der jeg kom nedover. Deretter var vi på O-Ringen 5-dagers i Sverige, mens jeg var med Hans til Hovedløpet. I tillegg var vi vært med på Tour de Trondheim før Blodslitet, forteller mor Anne.

 

PRIORITERING

Både hun og ektemannen er enige om at alt handler om livsstil og prioriteringer.

– Andre bruker penger på hus og hytte, vi på orientering. Vi prioriterer opplevelser så lenge ungene er interessert. Da drar vi dit det skjer, forsikrer far Gjermund. Det er sønnen Hans glad for. Tidligere slang han seg ofte med moren ut på treningsturer. Nå er det far Gjermund som er sparringpartner og læremester.

– Vi trener nesten alltid sammen. Han vet hva som kreves og hvordan du må trene for å bli god, forsikrer 15-åringen. Han går nå siste året på ungdomsskolen og har tenkt å starte på videregående hjemme i Tromsø neste år. Der har de egen toppidrettslinje for utholdenhetsidretter. Men om han skulle satse på å følge i farens o-spor også som senior, vet både Hans og faren at han sannsynligvis må flytte sørover.

 

ERFARINGSBAKGRUNN

Hjemme er det mest åpent terreng med myr. Du trenger ikke bruke stiene slik som her sørpå der skogen er tettere, fastslår 15-åringen.

– Hvis Hans har lyst til å satse mot toppen som senior, tror jeg det er nødvendig å flytte fra Tromsø. Der er verken miljøet eller konkurransen stor nok, slik som for eksempel i Trondheim og rundt Oslo, sier far Gjermund.

– I tillegg blir du fort utlært i det terrenget vi har. Oppskriften på å bli en god o-løper, er å skaff e seg en god erfaringsbakgrunn. Da må du oppsøke nye terrengtyper. Det ligger i kortene at Tromsø i så fall ikke er det rette stedet, tilføyer Gjermund Urset som endelig kan trekke pusten etter en lang sesong – men med planene klare for neste år.

– Den starter i Portugal allerede i vinterferien. Så blir det vel flere flyturer sørover i løpet av sesongen, fastslår Anne Urset.

I NORGESTOPPEN: Hans Urset har fl ere ganger i sommer vist at han matcher de aller beste 15-åringene i landet. I Blodslitet ble han nummer fem i H15-16.

 

 

Yppet seg mot gutta

Jeg får leve litt på det der, humrer Anne Margrethe Hauken Nordberg etter å ha matchet Bjørn Ekeberg og Ivar Lundanes på hennes siste langstrekk i Blodslitet.

Etter et teknisk ruskete løp syntes Nydalenveteranen det var kjekt å kjempe med Tyrving-duoen Ekeberg og Lundanes på langstrekket fra 24- til 25. post. Da var hun allerede ute av kampen om sin åttende seier totalt i Blodslitet.

– Jeg bommet på 1. posten, en til på den første sløyfa og den første posten på andresløyfa, forteller Anne Margrethe. Dermed var løper kjørt. Marie Olaussen fra Fredrikstad tok en populær seier på hjemmebane, fire og et halvt minutt foran Maren Jansson Haverstad fra NTNUI og med Hausken Nordberg på tredjeplass.

– Uansett er jeg veldig fornøyd med ikke å ha pådratt meg noen ”skavanker” etter fødselen for ti måneder siden. Fysisk gikk det greit å gjennomføre et så langt løp, sier 42-åringen som satser for fullt fram mot VM på hjemmebane neste sesong. Hun vil likevel ikke pushe kroppen for hardt de neste ukene.

– Så lenge jeg ammer på natta, fram til cirka seks måneder, gjelder det å ha litt is i magen, sier Anne Margrethe Hausken Nordberg. Ektemannen Anders Nordberg dokumenterte nok en gang solid høstform da han ble nummer to i H21E, der Emil Svensk tok sin andre seier på rad i Blodslitet – fem minutter foran nordmannen. Fossum dominerte juniorklassene for jenter med seier til Victoria Hæstad Bjørnstad i D19-20E og Pernille Katla i D17-18E. Kasper Fosser fra Heming tok en ny suveren seier i H19-20E, mens Isak Jonsson fra Nydalen avgjorde H17-18E til sin fordel med 22 sekunders margin med en håndfull løpere under minuttet bak.

GODT SELSKAP: Anne Margrethe Hausken Nordberg med Bjørn Ekeberg og Ivar Lundanes på slep ut på damenes siste sløyfe.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy