4536 Views

Fra o-sporet til skisporet

Hans fasinasjon for kart startet tidlig. Det brakte han langt til skogs, til inn- og utland og på premiepallen i orientering. I dag er fasinasjonen for kartet like sterkt, men til glede for langt flere enn bare seg selv.

August 29, 2020
NATUREN TETT PÅ: Anders og familien bor «i høyden» av Lillehammer, kort vei til Birkebeiner Skistadion.
Skrevet av:

administrator

NATUREN TETT PÅ: Anders og familien bor «i høyden» av Lillehammer, kort vei til Birkebeiner Skistadion.

Anders Bjørnsgaard (53) møter oss i «høyden» på hjemmebane i Lillehammer – bare et par kilometer fra Birkebeineren Skistadion.
Nabosauene breker utenfor, katten Ulla slapper av i godstolen og sønnene Hans og Lars studerer hjemmefra i stua. Det er et varmt hjem som møter oss, og Anders har funnet fram kaffe og gode minner fra orienteringstiden. Det være seg bilder, og selvsagt gode gamle kart – i egne permer. Her er det ingenting som er overlatt til tilfeldighetene.

ETABLERT MILJØ

– Da jeg var 10 år, flyttet vi til Næroset i Ringsaker. Før den tid bodde familien på forskjellige steder. Ja, vi levde vel litt som «nomader» en periode, der jeg gradvis ble introdusert for orientering. Det var likevel i Ringsaker jeg virkelig fikk øynene opp for denne idretten, forteller Anders.
Ringsaker hadde et veletablerte orienteringsmiljø der Anders fikk gode kamerater som likte det samme.
– Vi ble en sammensveiset gjeng som syntes dette var gøy. De eldre guttene på laget var selvsagt forbilder, der de blant annet introduserte oss for å lage kart. Dette var sommerjobbene deres, som etter hvert også ble våres. Jeg husker godt at dette var noe jeg mestret og syntes var moro. Jeg ble vel litt hektet på kart i ung alder, sier Bjørnsgaard og smiler godt.

STAFETTGULL: Gode minner fra stafett gull i Nordisk mesterskap i 1992 sammen med bror Bernt ( til venstre).
STAFETTGULL: Gode minner fra stafett gull i Nordisk mesterskap i 1992 sammen med bror Bernt ( til venstre).

BETYDNINGSFULLE ÅR

Anders forteller om en ungdomstid preget av mye trening og konkurranser. Da han var 13 år og deltaker i Hovedløpet i Kongsvinger vant han.
– Det var stort. En utrolig opplevelse for en nybakt tenåring. Året etter derimot gikk det ikke fullt så godt. Jeg kjente på presset, og endte på rundt 50. plass. Det var ikke noe gøy. Det fikk meg likevel ikke til å gi opp. Som 15 åring tok jeg seieren i samme mesterskapet på Hamar, i et terreng jeg kjente godt. Slike minner sitter sterkt, forteller Anders.
Bjørnsgaard ble etter hvert junior – en tid hvor han stabiliserte seg som orienteringsløper. Og kartkunnskapene økte med alderen.
– Først og fremst vil jeg dra fram året i idrettstroppen i militæret i 1986. Der kom jeg inn i et svært godt løpemiljø som uten tvil var med på å øke løpskapasiteten min. Deretter jobbet jeg ett år på kartverket på Hønefoss og trente sammen med en maratonløper. To betydningsfulle år med solid trening og finjustering av kartkompetansen. Dette gav meg et godt skyv i riktig retning.

MINNER

Anders nevner flere O-minner som junior og senior. Han kan ikke glemme det første verdenscupløpet i 1990 i Canada der han ble nummer 10, heller ikke stafettgullet under Nordisk mesterskap sammen med bror Bernt på Rena i 1992, og selvsagt ikke NM-sølvet på normaldistansen i Nordre Land i 1993.
– Resultatene er en ting. Minnene fra alle treningssamlingene og reisene med gode lagkamerater er om mulig ennå bedre. Vi ble ikke rike på penger, men minner fra høydeopphold i Kenya med Håvard Tveite med mer, var «rikdom » i seg selv. De minnene vil jeg aldri glemme, forteller 53 åringen.

HOLDER SEG I FORM: Han trener ikke to ganger for dagen lenger, men får han til 3-4 økter i uka er han fornøyd. Sykkel og ski er favoritttreningsformene. Her utenfor hjemmet på Lillehammer.
HOLDER SEG I FORM: Han trener ikke to ganger for dagen lenger, men får han til 3-4 økter i uka er han fornøyd. Sykkel og ski er favoritttreningsformene. Her utenfor hjemmet på Lillehammer.

FRA IDRETTSLIV TIL YRKESLIV

I 1997 ble Anders 30 år. Da var han allerede blitt far til to, og kjente at tiden var inne for å bytte ut startnummeret med yrkeslivet. Parallelt med avslutningen av idrettslivet la han planer for det som i dag heter Skisporet.
– Som den kartentusiasten jeg har vært siden barneårene, ønsket jeg å utvikle noe som kunne komme andre til gode. Jeg ville sammen med min bror Bernt skape en arbeidsplass der kartet sto i fokus. Vi var i kontakt med flere på denne tiden, og etter hvert ble Jacilla DA grunnlagt sommeren 2006 av Paul Rene Jørgensen, Bernt Bjørnsgaard, Arnt Rønning og meg. Dette ble så oppgradert til Jacilla AS i 2007. Forretningsideen var å utvikle en standardisert webportal-/internettløsning med GPS, kart og preppestatus hvor bruker med to klikk kunne finne relevant informasjon. Løsningen skulle tilbys som abonnementstjeneste for alle driftsorganisasjoner som produserer langrennsløyper, og sluttbrukere som ønsker å vite når og hvor det er kjørt langrennsløyper, forklarer han.
«BEIN Å GÅ PÅ» Dette skulle vise seg å få «bein å gå på».
Første driftsesong (2006/2007) hadde de 15 skisteder. I 2019/2020 kan Skisporet skilte med 888 skisteder. Og antall brukere fra førsten har gått fra 90 000 til over 1,3 millioner brukere i dag.
–Utviklingen har vært enorm. Ja, trafikken på nettet har hatt sidehenvisninger på 14,8 millioner på det meste. Det kan vel ikke bety annet enn at vi har truffet et godt segment, sier Bjørnsgaard.
I skrivende stund er Anders 50% permittert på grunn av korona, men han vet å bruke dagene godt.
– Etter at jeg la opp som orienteringsløper, har jeg funnet mye glede i allsidig trening, spesielt langrenn og sykling. Sistnevnte er kanskje favoritten. Etter at vi kjøpte feriehus på Helgøya har både landeveis- og terrengsykkelen blitt tatt mye i bruk. Også barna våre har fått en allsidig oppvekst, noe både kona Ragnhild (Bratberg) og jeg har vært opptatt av. De har fått velge selv, uten noe press fra oss foreldre.

SMÅBARNSPAPPA: Arkivbilde fra 1993 der Anders tok sølv på normaldistansen med eldstejenta Marthe på fem måneder.
SMÅBARNSPAPPA: Arkivbilde fra 1993 der Anders tok sølv på normaldistansen med eldstejenta Marthe på fem måneder.

FØLGER MED PÅ MESTERSKAP

På spørsmål om han er involvert i orientering i dag, er svaret:
– Nei, jeg kan vel ikke skryte på meg det, men jeg følger med under mesterskap. Det gjør meg svært glad å se at teknikken bak TV sendingene i dag gir mye mer enn tidligere. Nå kan du følge med på hver enkelt løper på en helt annen måte enn for noen år siden. Det er jeg sikker på hever interessen og seervennligheten på et nytt nivå. Orientering er en fantastisk idrett, sier han.
Etter noen bildeknips både inne og ute, spør vi om hva han tenker om fremtidens planer. Om lidenskapen for kartet skal utvides yrkesmessig.
– Fra oppstart av Skisporet.no i 2006 hadde vi tanke om å utvikle sommerversjon av Skisporet. no som sykkelruta.no og turruta.no med samme filosofi ; altså lage løsning hvor sluttbruker på en enkel måte finner potensielle sykkelruter og vandreturer med to klikk i appen. Som gründer er det alltid lett å være tidsoptimist og hovedfokuset ble Skisporet. no. Dog har dagens eier Brav Norway As ikke utelukket en satsing mot sommerløsning, avslutter Bjørnsgaard.
Så får vi vente i spenning å se om det dukker opp nye løsninger som kommer den aktive til gode.

SPREK KJÆRLIGHET: Ragnhild og Anders har mange minner fra idrettslivet, men ennå flere som ektepar og med tre voksne barn – og mye aktivitet. Foto: Privat
SPREK KJÆRLIGHET: Ragnhild og Anders har mange minner fra idrettslivet, men ennå flere som ektepar og med tre voksne barn – og mye aktivitet. Foto: Privat

Sprek kjærlighet

Seks år eldre Ragnhild Bratberg så lenge på Anders Bjørnsgaard som en liten gutt. Etter en motorsykkeltur i 1990 har det vært de to.
Mor i huset kan vise til imponerende resultater både i langrenn, orientering og ski-orientering.
Fra 1980 var hun på landslag både som langrennsog o-løper og ble i 1988 tildelt Egebergs Ærespris.
– Anders er jo seks år yngre enn meg, så han var jo lenge en «liten gutt», men når han hadde passert 20, så jeg han plutselig som en «ny gutt». Vi startet vårt samliv med motorsykkeltur til Tolga og Egebergløpet i 1990, og siden har vi løpt, syklet, gått på ski, padlet og gjort veldig mye fysisk sammen. I tillegg har vi fått tre flotte barn som er like glade i idretten som sin mor og far.
Hun beskriver ektemannen som verdens beste menneske. En snill, reflektert, lyttende, tålmodig og analytisk mann.
–For å si det sånn er jeg motpolen, men vi har bekreftet at motsetninger tiltrekker hverandre. Anders sine svakeste sider er ryddighet og logistikk, men heldigvis er det andre i heimen som tar seg av det. Videre har Anders et veldig godt humør, er nesten aldri sur, og han har stor sans for humor.
Ragnhild holder seg i svært god form gjennom allsidighet.
– Jeg elsker å komme meg ut i skog og mark, på fjelltopper, gå på ski, rulleski, sykle, padle og så tar jeg morgenbad i Mjøsa gjennom hele året. Det er garanti for aldri å bli forkjølet, sier hun med et smil.

LIDENSKAP FOR KART: Anders Bjørnsgaard fikk smaken på kart i tidlig alder – og mange har blitt godt ivaretatt.
LIDENSKAP FOR KART: Anders Bjørnsgaard fikk smaken på kart i tidlig alder – og mange har blitt godt ivaretatt.

FAKTA

SKISPORET

● Jacilla DA ble grunnlagt sommeren 2006 av Paul Rene Jørgensen, Bernt Bjørnsgaard, Arnt Rønning og Anders Bjørnsgaard.
● Oppgradert til Jacilla As 2007. 25% eierandel på hver av eierne. Emisjon i 2010 hvor styreleder Michael Max kjøper 10% .
● Forretningsideen var å utvikle en standardisert webportal-/ internettløsning med GPS, kart og preppestatus hvor bruker med 2 klikk kunne finne relevant informasjon.
● Felles mål: bygge opp egen arbeidsplass gjennom organisk vekst. Løsningen skulle tilbys som ab.-tjeneste for alle driftsorganisasjoner som produserer langrennsløyper og sluttbrukere som ønsker å vite når og hvor det er kjørt langrennsløyper.
● 15 skisteder første driftsesong 2006/2007.
● 888 skisteder 2019/2020
● Swix Sport As 60% eierskap oktober 2014, Anders og Bernt Bjørnsgaard 20% hver.
● Swix Sport As 100% eierskap fra 2017
● Skisporet.no er ble en del av Systems avdeling Brav Norway november 2019

FAKTA

ANDERS BJØRNSGAARD

Født: 1967 i Porsgrunn
Bor: Lillehammer
Familie: Gift med Ragnhild Bratberg. Har tre voksne barn: Marthe (27), Hans (25) og Lars (21).
Jobb: Driver i dag Skisporet.no sammen med systemutvikler Svein Erik Løken (tidligere o-løper fra Kongsberg). Skisporet.no eies i dag 100% av Brav Norway As.
O-meritter: Stafettgull Nordisk mesterskap junior Åland 1986, medalje militært VM Irland 1997, Stafettgull og individuell bronse Nordisk mesterskap på Rena 1992, NM-sølv normal 1992 og 1993. Bronse-NM kort 1991 og 1995. Bronse og sølv NM natt 1991 og 1992. 1. pl. en etappe 5-dagers, 1. pl. i Jukola for Halden SK 1997.
Trening i dag: Langrenn og sykling

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy