2946 Views

HISTORIETIMEN: Det startet i brakeland

KM i Hordaland i 1965, og tre kjente o-profiler som «tapetserte» pallen i et brakeløp på Sotra for 55 år siden. Brake, det er einer for de som ikke vet det, og østlendingers store skrekk når de en sjelden gang konkurrerer vest for vannskillet.

September 06, 2020
Skrevet av:

administrator

Sølvvinner Sveinung Fristad (til venstre på bildet) er friidretteren som konverterte til orientering i 20-årene, og som fortsatt holder det gående på veteranlistene. Nå i 80-årsklassen. Til høyre ser vi Vikings Jacob Nygaard, som i årevis ble rangert som Bergens suverene o-løper. Senere kjent som en drivende kraft i Viking og overhode i Nygaardklanen som hadde det med å ta hjem familiepokalen i Sørlandsgaloppen på 70-tallet. Blant mye annet.

Og så da, «kunstneren i o-faget» som Helge Bowim (det var vel du, Helge?) kalte ham noen år etter dette bildet ble tatt: Åge Hadler, som rett fra juniorklassen vant samtlige løp han deltok på i hjemfylket dette året.

Innsatsen hans passerer revy fra avisutklipp i min egen scrapbok fra dette året: «Sterk innsats av Åge Hadler i racerklassen», «Åge Hadler går fra seier til seier», «Åge Hadler i en klasse for seg», «Nok en storeier til Åge Hadler», «Krevende KM ga favorittseier til Åge Hadler», «Åge Hadler og Ingrid Thoresen suverene løypevinnere» (student -NM på Lysekloster) og til slutt – markeringen av 25- årsjubileet til Bergen og Hordaland o-krets: «Kjempeløp av Åge Hadler».

For en gang skyld var det super deltakelse fra øst og nord i dette løpet ettersom student- NM foregikk i samme område to dager før. Åge gikk «spik i» alle poster i det tøffe terrenget mellom Fanafjellet og Lysekloster, vant, og tok en kalasseier 10 minutter foran Stig Berge og Erik Engebråten. Helgen etter var det NM ved Halden. Åge snuste på seier i sin første sesong blant seniorene, men sleivet til 4.- og 5. post, og trønderduoen Ola Skarholt og Stig Berge smatt forbi. To fattige sekunder skilte de to trønderne. Åge ble bronsevinner.

Siden kan vi vel kanskje si at Åge ikke så seg tilbake. I hvert fall ikke i NM ved Hardangerfjorden året etter der han tok en klar seier i det mange betraktet som det beste, og mest krevende o-terrenget i denne delen av kongeriket, Hatlestrand. Bergens Turn – BT blant venner – hadde regien, brødrene Andreas og Einar Sveaass løypeansvaret, mens Jan R. Lien – jeg hadde nesten sagt selvfølgelig – hadde signert det svære kartet, der den nevnte trioen hadde korrigert inn 12.000 små og litt større ekstra detaljer.

At Åge kvitterte med å vinne med nesten seks minutter på Arild Bøhn bidro til å gjøre dagen fullkommen for bergensklubben. 1.47.40 brukte Åge på de 13.5 km i det vasstrukne vestlandsterrenget, og det var bare han og Arild Bøhn som kom under to timer. 117 løpere deltok, i all beskjedenhet ble undertegnede nummer 53 , men hele 42 minutter opp til Åge! Snakk om klasseforskjell. Det får være en trøst at jeg slo old boys-Magne Lystad (34) med ni minutter.

Noen uker senere ble Åge historiens første verdensmester i orientering, og Bergens første verdensmester uansett idrettsgren. «Største bergenser siden Ole Bull» konstaterte Bergens Tidende over sju spalter! Intet mindre!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy