2174 Views

Hofteoperasjon ingen hindring

Samboerparet Sissel Barhaugen (58) og Asle Nistad (53) driver hverandre fram – med et felles mål: Å ta alle postene i Askeladden. Selv en hofteoperasjon i fjor var ingen hindring.

August 27, 2020
GOD STEMNING: På postjakt for Sissel Barhaugen og Asle Nistad. – Tur-orientering er den desidert beste fritidsaktiviteten for oss, sier samboerparet fra Borgen i Asker.
Skrevet av:

administrator

GOD STEMNING: På postjakt for Sissel Barhaugen og Asle Nistad. – Tur-orientering er den desidert beste fritidsaktiviteten for oss, sier samboerparet fra Borgen i Asker.

– Da jeg ble trillet inn til operasjonsbordet på Bærum sykehus, bestemte jeg meg for at inngrepet ikke skulle ødelegge sesongen. Jeg tok derfor mange poster i 2019 på krykker. Etter hvert som jeg ble stadig sterkere, kastet jeg krykkene, og gikk over til å bruke staver. Jeg er sikker på at det gode fysiske grunnlaget fra alle skauturene hjalp meg til å kunne komme meg så raskt ut på tur igjen, sier Sissel til Veivalg.
Asker-kvinnen har en jernvilje av de sjeldne. Mange o-lag «nøyer seg» med å sette ut hundre poster pr. sesong. Men Askeladden er råere, og har 200 poster. I dette tallet er 30 vinterposter lagt inn, så Asker Skiklubb har gjort turorientering til en helårsidrett.
Dermed henger prestasjonen hennes – med flunkende ny titanhofte, desto høyere.
– Vi løste det ved å ta en del kortere turer enn vanlig. Så det ble flere turer enn normalt – for å komme i mål med alle postene, sier Sissel.

FUNNET: Her er Sissel på vei inn til post – med Asle på slep. Samboerparet bytter på hvem som skal lede an.
FUNNET: Her er Sissel på vei inn til post – med Asle på slep. Samboerparet bytter på hvem som skal lede an.

– SISSEL ER TØFF

– Jeg synes hun er tøff . Sissel er ikke typen som gir seg, sier samboer Asle Nistad (53)
Denne sesongen hadde paret tatt alle postene lenge før april var omme – på grunn av at en relativt snøfattig vinter tillot mye tidligere sesongstart. Allerede 12. mars hadde de sin første tur med kart og kompass. Og i påsken gikk det skikkelig unna.
Paret er blitt så hekta på postjakt at de – for første gang – sterkt vurderer å begynne på tur-o i Lier eller på Konnerud for flere utfordringer.
Veivalgs medarbeider fikk være med på kveldstur – en hverdag, med start fra Semsvannet.
– Nå er det bare én bratt bakke igjen, av til sammen fire kneiker – før vi er oppe på Tveitersetra, 346 meter over havet. Dette er en transportetappe – før vi begynner på selve orienteringen, sier Asle Nistad.
53-åringen har gått på ski over Grønland og sykler mye.

SE BLE DET BINGO

– Se på den utsikten over Asker og Oslofjorden. Og så er fuglesangen så ekstra hyggelig å høre på, stråler Sissel, Men paret bevilger seg ikke lange «hvilepausen» – før de gyver løs på det de egentlig er ute etter. Etter en kort diskusjon om beste vei til posten, bærer det løs til 8 A, en stein. Posten blir funnet lett, og så er det klart for en litt større utfordring.
Post 10 P, i en steinklynge krevde mer leting, i et uoversiktlig og veldig likt terreng med tett skog. Men så er da også tieren den vanskeligste posten i Askeladden. Litt tid gikk det, men så ble det bingo.

REGISTRERT: Sissel sørger for at posten er registret - de kan styre mot neste utfordring.
REGISTRERT: Sissel sørger for at posten er registret – de kan styre mot neste utfordring.

PAUSER SENKER FARTEN

– Hvorfor har dere ikke drikkepauser eller inntak av noe mat?
– Vi har ikke behov for det. Pauser senker farten. Jeg er så gira at jeg ikke tar meg tid til så mange pauser. Vi passer på å spise rett før vi drar til skogs. Jeg har riktignok med litt vann og noen energibarer i sekken. Men ofte ligger de uåpnet til neste tur, sier Asle – mens samboeren nikker samtykkende når det gjelder tempoet.
– Hva synes dere er det beste med turorienteringen?
– At vi kommer oss ut på stadig nye steder. Vi bruker også disse oppdagelsene av fine steder senere – på andre turer. Og så er jo selve jakten på posten veldig gøy og spennende. Det er også stas å sitte hjemme og planlegge turene. Det er aldri noen diskusjon hjemme – om hva vi skal finne på, sier paret som har vært sammen i 15 år.

TO ÅR UTEN SNAKK

– Hvordan traff dere hverandre?
– Det var litt spesielt. Vi drev med spinning på samme treningssenter i to år – før vi snakket med hverandre. Vi hadde jo faste plasser, og satt der og tråkka. Siden vi ikke satt i nærheten av hverandre, kom vi ikke i snakk – før det ble invitert til en sosial sammenkomst. Under middagen kom vi i prat, og fikk øynene opp for hverandre.
Siden har Sissel og Asle hengt sammen som erteris. Det hjelper godt å brenne for samme interesser. Begge sykler, og Asle lokker også med fjellturer. Han er turleder i DNT.
Når de ikke er ute i skog og mark, jobber Sissel med forsikring mens Asle er IT-mann. Stillesittende jobber, som gjør at paret stortrives når de legger fra seg jobbantrekket og finner fram o-kartene.

VEIVISEREN: Sissel Barhaugen peker bestemt ut veien mot posten for samboer Asle Nistad.
VEIVISEREN: Sissel Barhaugen peker bestemt ut veien mot posten for samboer Asle Nistad.

BLITT ET ADELSMERKE

I Asker er det blitt et adelsmerke blant skautravere å ta alle postene. Rundt 150 mennesker sikter på å gjennomføre denne prestasjonen hvert år i Askeladden.
Sissel og Asle legger ikke skjul på at poenglistene som legges ut på nettsiden, er en ekstra drivkraft – til å konkurrere om å ligge godt an.
– Flere og flere blir opptatt av rankingen. Det ligger jo bare en sunn og morsom konkurranse i dette, sier Asle Nistad.

4000 DELTAKERE

Askeladden opplever en eventyrlig utvikling når det gjelder oppslutning om denne våren.
– Vi har mer enn doblet deltakerantallet fra i fjor. Denne sesongen sørger vi for at 4000 mennesker er ute i marka. I fjor aktiviserte vi i underkant av 2000, forteller Øyvind Gylver.
Han er leder av Askeladden-komiteen. I 2019 kunne dette populære arrangementet feire 50-års-jubileum.
– Vi er verdens eldste tur-orientering, og takker fortsatt Jan Martin Larsen. Han fant opp hele greia, sier en stolt Askeladden-leder.

DRIVER HVERANDRE: Sissel og Asle legger ikke skjul på at poenglistene som legges ut på nettsiden, er en ekstra drivkraft – til å konkurrere om å ligge godt an.
DRIVER HVERANDRE: Sissel og Asle legger ikke skjul på at poenglistene som legges ut på nettsiden, er en ekstra drivkraft – til å konkurrere om å ligge godt an.

VELDIG UVENTET

– Det var veldig uventet at vi kom opp i et så stort deltakerantall i år. Det skyldes to ting. Korona-krisen gjorde at mange fikk øynene opp for denne aktiviteten, som noe av det som ikke var farlig og smittefarlig å drive med. Vi har jo god plass i marka. Dessuten kunne vi starte ekstra tidlig, fordi vinteren var snøfattig, sier Øyvind Gylder.
Askeladden har solgt 1800 deltakerkonvolutter i år. Mange i familiene deler på innholdet. Dermed kommer deltakerantallet opp i omkring 4000.
– Dette er en fin inntektskilde for oss. Dermed slipper vi å selge doruller, forteller Askeladden-lederen.

HELE 13 KART

Det er hele 13 kart å boltre seg på i Askeladden. Det er ikke for sent å starte denne sesongen selv om mai er omme. Her er det noe for enhver smak – for alt fra nybegynnere og barnefamilier og opp til folk som liker å lete litt ekstra etter postene – i kronglete terreng.

VEIVALG: Sissel og Asle planlegger veien til neste post i Tveitermarka, ved inngangen til Vestmarka.
VEIVALG: Sissel og Asle planlegger veien til neste post i Tveitermarka, ved inngangen til Vestmarka.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy