This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Hofteoperasjon ingen hindring
Samboerparet Sissel Barhaugen (58) og Asle Nistad (53) driver hverandre fram – med et felles mål: Å ta alle postene i Askeladden. Selv en hofteoperasjon i fjor var ingen hindring.

– Da jeg ble trillet inn til operasjonsbordet på Bærum sykehus, bestemte jeg meg for at inngrepet ikke skulle ødelegge sesongen. Jeg tok derfor mange poster i 2019 på krykker. Etter hvert som jeg ble stadig sterkere, kastet jeg krykkene, og gikk over til å bruke staver. Jeg er sikker på at det gode fysiske grunnlaget fra alle skauturene hjalp meg til å kunne komme meg så raskt ut på tur igjen, sier Sissel til Veivalg.
Asker-kvinnen har en jernvilje av de sjeldne. Mange o-lag «nøyer seg» med å sette ut hundre poster pr. sesong. Men Askeladden er råere, og har 200 poster. I dette tallet er 30 vinterposter lagt inn, så Asker Skiklubb har gjort turorientering til en helårsidrett.
Dermed henger prestasjonen hennes – med flunkende ny titanhofte, desto høyere.
– Vi løste det ved å ta en del kortere turer enn vanlig. Så det ble flere turer enn normalt – for å komme i mål med alle postene, sier Sissel.

– SISSEL ER TØFF
– Jeg synes hun er tøff . Sissel er ikke typen som gir seg, sier samboer Asle Nistad (53)
Denne sesongen hadde paret tatt alle postene lenge før april var omme – på grunn av at en relativt snøfattig vinter tillot mye tidligere sesongstart. Allerede 12. mars hadde de sin første tur med kart og kompass. Og i påsken gikk det skikkelig unna.
Paret er blitt så hekta på postjakt at de – for første gang – sterkt vurderer å begynne på tur-o i Lier eller på Konnerud for flere utfordringer.
Veivalgs medarbeider fikk være med på kveldstur – en hverdag, med start fra Semsvannet.
– Nå er det bare én bratt bakke igjen, av til sammen fire kneiker – før vi er oppe på Tveitersetra, 346 meter over havet. Dette er en transportetappe – før vi begynner på selve orienteringen, sier Asle Nistad.
53-åringen har gått på ski over Grønland og sykler mye.
SE BLE DET BINGO
– Se på den utsikten over Asker og Oslofjorden. Og så er fuglesangen så ekstra hyggelig å høre på, stråler Sissel, Men paret bevilger seg ikke lange «hvilepausen» – før de gyver løs på det de egentlig er ute etter. Etter en kort diskusjon om beste vei til posten, bærer det løs til 8 A, en stein. Posten blir funnet lett, og så er det klart for en litt større utfordring.
Post 10 P, i en steinklynge krevde mer leting, i et uoversiktlig og veldig likt terreng med tett skog. Men så er da også tieren den vanskeligste posten i Askeladden. Litt tid gikk det, men så ble det bingo.

PAUSER SENKER FARTEN
– Hvorfor har dere ikke drikkepauser eller inntak av noe mat?
– Vi har ikke behov for det. Pauser senker farten. Jeg er så gira at jeg ikke tar meg tid til så mange pauser. Vi passer på å spise rett før vi drar til skogs. Jeg har riktignok med litt vann og noen energibarer i sekken. Men ofte ligger de uåpnet til neste tur, sier Asle – mens samboeren nikker samtykkende når det gjelder tempoet.
– Hva synes dere er det beste med turorienteringen?
– At vi kommer oss ut på stadig nye steder. Vi bruker også disse oppdagelsene av fine steder senere – på andre turer. Og så er jo selve jakten på posten veldig gøy og spennende. Det er også stas å sitte hjemme og planlegge turene. Det er aldri noen diskusjon hjemme – om hva vi skal finne på, sier paret som har vært sammen i 15 år.
TO ÅR UTEN SNAKK
– Hvordan traff dere hverandre?
– Det var litt spesielt. Vi drev med spinning på samme treningssenter i to år – før vi snakket med hverandre. Vi hadde jo faste plasser, og satt der og tråkka. Siden vi ikke satt i nærheten av hverandre, kom vi ikke i snakk – før det ble invitert til en sosial sammenkomst. Under middagen kom vi i prat, og fikk øynene opp for hverandre.
Siden har Sissel og Asle hengt sammen som erteris. Det hjelper godt å brenne for samme interesser. Begge sykler, og Asle lokker også med fjellturer. Han er turleder i DNT.
Når de ikke er ute i skog og mark, jobber Sissel med forsikring mens Asle er IT-mann. Stillesittende jobber, som gjør at paret stortrives når de legger fra seg jobbantrekket og finner fram o-kartene.

BLITT ET ADELSMERKE
I Asker er det blitt et adelsmerke blant skautravere å ta alle postene. Rundt 150 mennesker sikter på å gjennomføre denne prestasjonen hvert år i Askeladden.
Sissel og Asle legger ikke skjul på at poenglistene som legges ut på nettsiden, er en ekstra drivkraft – til å konkurrere om å ligge godt an.
– Flere og flere blir opptatt av rankingen. Det ligger jo bare en sunn og morsom konkurranse i dette, sier Asle Nistad.
4000 DELTAKERE
Askeladden opplever en eventyrlig utvikling når det gjelder oppslutning om denne våren.
– Vi har mer enn doblet deltakerantallet fra i fjor. Denne sesongen sørger vi for at 4000 mennesker er ute i marka. I fjor aktiviserte vi i underkant av 2000, forteller Øyvind Gylver.
Han er leder av Askeladden-komiteen. I 2019 kunne dette populære arrangementet feire 50-års-jubileum.
– Vi er verdens eldste tur-orientering, og takker fortsatt Jan Martin Larsen. Han fant opp hele greia, sier en stolt Askeladden-leder.

VELDIG UVENTET
– Det var veldig uventet at vi kom opp i et så stort deltakerantall i år. Det skyldes to ting. Korona-krisen gjorde at mange fikk øynene opp for denne aktiviteten, som noe av det som ikke var farlig og smittefarlig å drive med. Vi har jo god plass i marka. Dessuten kunne vi starte ekstra tidlig, fordi vinteren var snøfattig, sier Øyvind Gylder.
Askeladden har solgt 1800 deltakerkonvolutter i år. Mange i familiene deler på innholdet. Dermed kommer deltakerantallet opp i omkring 4000.
– Dette er en fin inntektskilde for oss. Dermed slipper vi å selge doruller, forteller Askeladden-lederen.
HELE 13 KART
Det er hele 13 kart å boltre seg på i Askeladden. Det er ikke for sent å starte denne sesongen selv om mai er omme. Her er det noe for enhver smak – for alt fra nybegynnere og barnefamilier og opp til folk som liker å lete litt ekstra etter postene – i kronglete terreng.
