This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Jovisst bryr de seg
I hvor stor grad bryr veteranene i campingstolene seg om o-idrettens utvikling? I det røde teltet på arenen ved Ski Golf, gjør de i alle fall det.

Kvartetten Magne Klovning og Jon Skriubakken fra Porsgrunn, Elling Aakre fra Andebu og Sveinung Rekaa fra Notodden har tatt lokale tak i mange år – og gjør det fortsatt.
– At Jon ble en del av Porsgrunn OL for åtte år siden, er noe av det beste som har skjedd klubben, sier Magne Klovning og skryter av o-lagets leder Jon Skriubakken. Selv har Klovning tatt tak i klubben i flere tiår – flere år som leder, men de siste årene først og fremst som kartmann og arrangør. – Det er nok forskjell på hvor interesserte o-folket er i å utvikle sporten, tror Skriubakken.
– Det er jo et spørsmål om vi ønsker en sport som tekker media eller en aktivitet vi selv trives med. Vi ønsker at klubben skal leve godt også om 40 år – da er spørsmålet hvordan dagens unge ønsker å ha o-sporten, sier POL-lederen. Elling Aakre i Andebu-drakta er glad for at aktiviteten i klubben er stigende med 50 løpere på ukesløpene, men snakker også om svingningene og gjengen med 17-18-åringer klubben hadde for en del år siden.

– TRENGER MØDRE
– Det er for få foreldre som løper. Ikke minst trenger idretten mødrene for å skape o-familiene. Mindre klubber har problemer med å ta imot og følge opp unge som kommer uten foreldre. Mister du 40-åringer, mister du på et vis klubben, sier han.
I Notodden har Sveinung Rekaa sett den samme berg og dalbanen som Aakre i Andebu ved Sandefjord.
– Det er et generasjonsskifte, men vi har fått til en del rekruttering. Problemet har vært at ungdommene forsvinner når de blir studenter.
Kvartetten i det røde teltet er opptatt av å utvikle o-idretten, men mener ikke NOFs forslag om at turorienterere automatisk skulle bli klubbmedlemmer, var riktig kurs.
– Det er et vanskelig tema, men å bli tvunget inn er ingen motivasjon. Vi ønsker medlemmer som blir med fordi det sees på som en gevinst, sier Skriubakken i Porsgrunn OL.

CITY-RACE
Sammen med Vestfold-klubbene og Skien vil POL videreutvikle Cityrace-løpene der det gjennomføres normaldistanseløp på sprintkart.
– Her er terskelen lavere for å delta og idretten blir synlig i nærmiljøet. Kanskje kan vi få til en Norway City Race Tour. Det kan bidra også til medlemstallene, tenker veteranene på campingstolene. PS: På resultatlista gjorde de fire seg ikke bemerket. Besteplasseringer: Klovning (H75) – 9. på sprint, Skriubakken (H50) – 23. på sprint, Rekaa (H65) – 7. lang og Aakre (H65) – 25. på sprint.
Best av de eldste
Dette er veteran-veteranene. Hans Larsen og Dagfinn Føllesdal. Duoen var de eneste og sprekeste i H85.
– Det er jo synd at det ikke er fl ere her, sa Hans Larsen (85) fra Raumar OL da han sto øverst på pallen med Oslostudentens Dagfinn Føllesdal på trinnet under.
På den lange distansen på 2,9 kilometer var det Hans som var raskest – 1.37 foran Dagfinn. Det er nesten sekundstrid. På sprinten og på mellomdistansen var Dagfinn alene – dermed tok han godt for seg fra premiebordet.
– Forseth fra Trøndelag skulle jo vært her, sier Hans Larsen og tenker på Paul og Brynjulf som har «herjet» i H80 og H90.
Selv har han vært engasjert i klubbarbeidet i Raumar gjennom mange år. Nå holder han mest kjeft, sier han. Men han følger med og har planer om å reise til Østfold og VM i august.
– Planen er å reise for å heie, men det er ikke bare derfor. Det skal også løpes. Ett år eldre Dagfinn Føllesdal sikter også mot VM 2019. – Jeg drar om jeg har helsa i behold, sier veteran i studentklubben. Han har vært en del av o-idretten siden kartene var i målestokk 1:50 000.
På den lange distansen i Gaupesteinsmarka ble det litt bomming på en post. – Men det var jo veldig pent terreng for oss eldre. Det ble en fin tur.
