1121 Views

-Kanskje større enn Lund Svindal og Bjørgen

Dag Kaas er ikke i tvil om på hvilken hylle Olav Lundanes skal plasseres som idrettsutøver: Øverst – sammen med Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen.

August 23, 2019
Skrevet av:

administrator

FRAMSNAKKER: Dag Kaas har 40 års erfaring fra toppidretten. - Lundanes er kanskje Norges aller største idrettsutøver de siste 10 årene, sier han. Her i intervju med NRKs Morten Stenberg under VM. FOTO: JENS O. KLØVRUD

– Kanskje er Olav den aller beste norske idrettsutøveren Norge har hatt de siste 10 årene. Da tar jeg med utøvere som Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen i vurderingen.

Dag Kaas som er styremedlem i Norsk Orientering med særskilt ansvar for landslag og toppidrett, burde vite hva han snakker om. Kaas som var landslagstrener i langrenn tidlig på 80-tallet, har siden vært en sentral skikkelse i Olympiatoppen med særlig fokus på utholden-hetsidrettene.

Få kjenner toppidretten bedre enn ham.

– Jeg tror kanskje folk der hjemme gjennom TV-sendingene har forstått hvilket nivå Olav Lundanes ligger på. Jeg tror det har kommet godt fram at vi har en stor idrett – og en stor idrettsutøver i Olav. Jeg håper vi får brukt det framover.

– HAR ALLTID TRENT BEST

– Hvilke egenskaper er det som gjør ham til den eneren han er?

– Han trener best. Han har alltid trent best. Så har han den egenskapen at han er ydmyk. I forhold til egne prestasjoner i forkant av et mesterskap er han i stand til å forstå sitt eget nivå og tar grepene som må til for å være der han ønsker å være i et mesterskap.

Dag Kaas forsto allerede under de første verdenscup-løpene i Finland at Olav Lundanes ville være i form til VM i Østfold.

– Han presterte bra der uten å være i form – og innså sitt nivå der og da. Men det ga samti-dig trygghet i å se hva han var i ferd med å få til.

Han mener Olavs evne til å ligge helt på grensa i forhold til treningsbelastning og restitu-sjon er en av hans styrker.

– KASPER KAN LØFTE OLAV

– Han balanserer jo på en egg, men har blitt veldig flink til å lytte til kroppen. Som yngre vippet det over et par ganger, men han har lært av det. Treningsmessig ligger han nå helt der oppe blant de aller største idrettsutøverne vi har hatt, sier Kaas som tror jyplingen Kasper Fossers inntog kan bidra til å løfte Olav Lundanes enda et hakk.

– At Kasper nå utfordrer Olav, gjør at han må skjerpe seg. Det er typisk en vinner – en som ser at han ikke når det aller øverste nivået alene. En som innser at han kan løfte seg ved å bli utfordret, sier Kaas som tror Kasper Fossers inntog blant de aller beste vil være en boost til flere av de beste norske herreløperne.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy