903 Views

Landslagssjef Buch: – Spent på den nye gjengen

November 23, 2017
Skrevet av:

administrator

FOTO: JENS O. KLØVRUD

TEKST: JENS O. KLØVRUD

SPENNENDE SESONG: Denne kvartetten tilhører gruppen som kan vise seg fram helt der oppe. Ingjerd Myhre, Emma Johansson, Ida Marie Næss Bjørgul – og Eskil Kinneberg som allerede har satt seg i respekt.

– Jeg er spent på hvem som kan ta steget opp og hvordan de gjør det mot de etablerte som vi forventer opprettholder nivået. Vi har en håndfull løpere som kan gjøre det, så får vi se hvem som lykkes best, sier han. Med Mari Fasting, Heidi Østlid Bagstevold og Carl Godager Kaas på pensjonisthylla, står Anne Margrethe Hausken som bautaen i damegjengen. Bak er det mulighet for flere av oppkomlingene til å markere seg. Det skal den nye dametreneren Birgitte Huseby sørge for. Etter VM i Strömstad førte evalueringen av sesongen til en justering i landslagsmodellen. Kenneth Buch som landslagssjef og herretrener, mens Huseby har ansvaret for damene.

– Så langt føler jeg at modellen fungerer bra. Så må vi evaluere igjen etter sesongen for å se om videre justeringer er nødvendig, sier Buch. For sjefen er det lite tvil om hva som blir den viktigste oppgaven: VM i Estland i begynnelsen av juli.

– Min oppgave er å sikre at vi på alle områder er godt forberedt. Vi har erfaringer fra terrenget og har planlagt tre samlinger i Estland før VM. I tillegg til trening i VM-likt terreng i Portugal og Skåne, forsøker vi å lete fram terreng her hjemme som er VM-relevant.

– Hva skal terreng forventes i Estland? – Mens mellomdistansen nok kommer til å bli ganske likt mye annet, vil nok langdistanseterrenget oppleves som litt grovt. O-teknisk kan det minne litt om nattorientering der konsekvensene av ikke å gjøre det riktig, kan bli stor. Det gjelder å holde retningen i tillegg til de rette veivalgene. Løpsstyrke og kapasitet kan bli enda mer utslagsgivende enn normalt på den lange distansen med løping på 75 og 95 minutter på hardere underlag enn vanlig.

– Norge var nær å bli beste nasjon under VM 2016 – hvilke mål er satt? – Det ville være naturlig å sikte mot det siste steget, men det vil nok trolig være for ambisiøst med frafall av noen våre beste. Pr. i dag har satt et mål om å være blant de tre beste på medaljestatistikken – ikke mer konkret.

– Med generasjonsskifte på gang – i hvor stor grad tenker dere VM2019 på hjemmebane? – Når vi tenker trening, tenker vi langsiktig – på det som fungerer over tid. Skulle vi toppet til sommeren, kunne vi nok gjort noe annerledes. Det vi lærer av forberedelsene i år, vil være naturlig å ta med til høsten. – Skadeproblematikken har gitt utfordringer de siste årene

– hva er status? – En utfordring for oss. Å ha utøverne til å trene kontinuerlig uten skade eller sykdomsavbrekk er alltid en utfordring. Vil aldri være fornøyde og må se nøye på dette i et videre perspektiv. Det er viktig at løpere ikke starter for tidlig etter avbrekk, men bygger seg opp på en riktig måte for å ikke å få tilbakefall. Her må vi bli enda flinkere.

– Den viktigste VM-testen kommer i Finland en måned før mesterskapet.

– Det blir vår eneste mulighet til å matche oss mot de beste. Da vil vi se konturene av det vi kan forvente oss i VM.

 

Landslaget 2017

HERRER
Emil Ahlbäck, Fossum IF
Magne Dæhli, Halden SK
Jo Forseth Indgaard, Frol IL
Eskil Kinneberg, IFK Göteborg
Olav Lundanes, Palmio Rasti
Jon Aukrust Osmoen, NTNUI
Yngve Skogstad, Frol IL
Gaute Hallan Steiwer, Lillomarka OL

DAMER:
Anine Ahlsand, Nydalen SK
Ida Marie Næss Bjørgul, Palmio Rasti
Silje Ekroll Jahren, Sävedalens AIK
Emma Johansson, Fredrikstad SK
Ingjerd Myhre, IFK Göteborg
Anne M. H. Nordberg, Nydalen SK
Nikoline Ekeberg Schjerve,
Bækkelaget SK

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy