1118 Views

Lundanes tok nytt langdistansegull i O-VM

O-løperen Olav Lundanes (31) løp inn til sitt fjerde VM-gull på rad i langdistanse i Spydeberg. Junioren Kasper Fosser sørget for at det ble dobbelt norsk.

August 14, 2019
Skrevet av:

administrator

Sarpsborg 20190814. VM i orientering. Olav Lundanes på første post på langdistansen onsdag under VM ved Mørk i Spydeberg. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Totalt sett var det sjette gang at Lundanes er verdensmester på distansen. Første gang det skjedde var på hjemmebane i Trondheim for ni år. Han vant også distansen i 2012, samt i 2016, 2017 og 2018.

Sunnmøringen Lundanes ble hardt presset av Fosser i starten, og det drøyde før Lundanes var i førersetet. Etter 12 av de totalt 16,4 kilometerne ledet Lundanes med åtte sekunder. Derfra og inn var det ingen tvil. Veteranen la inn kjempekreftene og dro ifra. I mål var han 1.39 minutter foran Fosser.

– Jeg må innrømme at det har vært et mål for meg å få fire VM-gull på rad, for det har ingen klart tidligere. Og med seks VM-gull totalt har jeg også flest. Det er slikt som motiverer meg, sa Lundanes til NTB.

– Helt fantastisk! Det var mange som ikke hadde troen på meg, og jeg innrømmer at jeg ikke alltid hadde troen på meg selv eller, sa 31-åringen.

Grunnen til det er enkelt. Lundanes hadde en god vinter, men møtte motgangen i mars.

– Da gikk alt på tverke. Det ble småskader og sykdom og en veldig tøff periode. Jeg må få takke dem som hjalp meg på sporet igjen, sa Lundanes til NRK.

Vinneren synes at han løp et solid løp.

– Det er en ekstrem lettelse når du lykkes slik som dette, sa vinneren fra Sunnmøre.

 

Ingen demper

Lundanes lot seg imponere av den unge sølvgutten.

– Det er en prestasjon uten sidestykke og skulle egentlig ikke ha vært mulig, mente Lundanes.

Fosser selv strålte etter sølvet. Han løp sin eneste distanse i mesterskapet siden det var junior-VM som var sesongens store mål.

Kasper Fosser (20) er første norske junior i et senior-VM siden Tore Sagvolden i 1979. Junioren kommer fra Heming i Oslo, og bestefar Per ble verdensmester i stafett i 1970.

Fosser tok et smart veivalg mellom post tre og fire. Han løp mer på vei enn konkurrenter som Gustav Bergmann og Olav Lundanes.

– Jeg merket mot slutten at veiløpingen tappet meg for krefter. Dette er vanskelig å fatte, og jeg hadde virkelig ikke trodd på dette.

Fosser sier at han ikke kunne vært mer lykkelig.

– Dette er det viktigste løpet i mitt liv. Det er kanskje sju år til neste VM på hjemmebane. Det er helt rått at jeg får oppleve dette. Var det én dag jeg skulle gjøre det bra på, så var det denne, sa 20-åringen fra Heming i Oslo til NRK.

Fosser fortalte kun om enkelte småfeil underveis, og han løp inn til den tid som var litt over åtte minutter bedre enn det løypeleggerne hadde estimert.

– Dette er helt ekstremt og utrolig morsomt. Jeg trodde ikke at dette kunne skje før om fire år. Jeg trente ikke langdistanse før for fire uker, og jeg har en god del fysisk å gå på før jeg er på nivået til Olav. Det er mye å jobbe med de neste årene, sa Fosser.

 

Dæhli-trøbbel

Magne Dæhli løp inn til 6.-plass etter et trøblete løp. Han endte 5.28 minutter bak.

– I dag følte jeg at alt gikk feil. Jeg mistet også en linse inn til den tiende posten. Jeg slet med å finne kartet og slet med kneet. Det er utrolig kjedelig at det skulle bli slik, sa Magne Dæhli.

VM-debutant Jon Aukrust Osmoen løp inn til 1.43.11 og ble nummer 22.

– Dette ble en tøff affære. Jeg hadde håpet at det skulle løsne underveis, men det gjorde det ikke, sa Osmoen til NRK.

Daniel Hubmann fra Sveits løp inn bronsen. Han hadde 2.58 minutter opp til vinneren Olav Lundanes. Landsmannen Matthias Kyburz var tre sekunder bak Hubmann på 4.-plass.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy