1136 Views

Målløs gullvinner fra Haugesund

Sigurd Paulsen Vie holdt hodet kaldt og lurte hele røkla da han løp inn til NM-gull på sprinten i H17-18.

Juni 12, 2019
Skrevet av:

administrator

– Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal si. Jeg er bare helt målløs, sa en overrasket gullvinner fra Haugesund etter løpet.

Mange av favorittene feilet i den krevende sprintløypa i Nydalen. Nydalens Lars Young Vik lå lenge i tet, men begynte på den siste sløyfa feil vei. Tobias Alstad fra Frol hadde gullet halvveis i lomma ved passering arena drøyt midtveis i løypa, men både han og et par andre som snuste på gullet, gikk i baret mot slutten.

Bare Sigurd Paulsen Vie gikk tilnærmet prikkfritt gjennom løypa.

 

LITE HÅP OM MEDALJE

– Jeg følte meg veldig bra fysisk og hadde et lite håp om medalje før finalen. Men gull var over all forventning, bare helt fantastisk. Jeg hadde aldri drømt om å vinne, oppsummerte vestlendingen, som gikk til topps foran Freidig-duoen Mikkel Holt og Simen Spets Storhov.

Den 18 år gamle gullvinneren har drevet med orientering siden han var 10 år og legger ikke skjul på at NM-gullet var en skikkelig vitamininnsprøyting.

– Jeg ble nummer fire i norgescupen i Bjugn, men dette overgår alt. Helt supert. Nå gleder jeg meg bare til å trene og trene framover.

 

GOD KONTROLL

I motsetning til flere andre, unngikk Paulsen Vie feil i det krevende, urbane området mot slutten av løypa.

– Jeg har sett mye på kartet i dag og følte jeg hadde god kontroll på de siste postene. Jeg gikk bare rett inn i alle. Og det var et skikkelig «boost» da alle var i mål og jeg skjønte at det ble gull. – Er junior-VM i Danmark noe du har tenkt på?

– Egentlig ikke. Kanskje det kan være mulig, men målet mitt har hele tiden vært å kvalifisere meg til Ungdoms-EM i Hviterussland. Det håper jeg å klare nå, sa NMs mest overraskende vinner.

– Jeg visste jeg var i god form, og hørte ved passering arena litt over midtveis at jeg hadde muligheten. Det var morsomt å slå Kasper og vinne her i dag, sa gullgutten fra Fossum etter seier i H19- 20.

Einar Melsom har ambisjoner om å kjempe i toppen på alle distanser, men innrømmer at det er sprint som har førsteprioritet.

 

SPESIALTRENING

– Jeg trives best på sprinten og trener mye tøff e, korte intervaller for å hevde meg der – i tillegg til utholdenhet, sier han.

– Spesialtrening for sprint, med andre ord?

– Ja. Det blir mye høyintensiv trening, blant annet sammen med fetteren min, Didrik Warlo som er norgesmester på 800 meter. Vi er jevngamle, og jeg får ekstremt mye igjen for å trene friidrett med han.

– Og da er det mulig å slå Kasper?

– Kasper er ekstremt god, men i mine øyne er jeg en like god sprinter når jeg er i form, har selvtillit og får til en god prestasjon, sier Fossum-løperen.

 

14.48 PÅ 5000

Uka før NM løp Melsom en 5000 meter i Bergen på sterke 14.48. Han avsluttet med imponerende 2.40 på den siste 1000-meteren.

– Det er gøy å slenge med litt i friidrett. Du får litt snert av det, sier Fossum-junioren, som gjerne trener løping flere dager i uka sammen med fetter Warlo.

Noen sinke på hardt underlag er heller ikke Kasper Fosser. Heming-løperen ledet marginalt fram til 11. posten. Der smatt Melsom forbi og økte til seier med ti sekunder etter en rå avslutning på løpet.

– Det ble litt småfeil. I tillegg var hodet litt surrete i finalen, sa sølvvinneren, som i fjor måtte se seg slått av Nydalens Eirik Langedal Breivik på NM-sprinten.

 

LITT SLITEN

For prologen satt bedre for Kasper Fosser enn finalen i Nydalen. Der vant han sitt heat med over minuttet.

– Jeg løp kanskje litt for hardt i prologen og fikk svi for det i finalen. Der følte jeg meg litt sliten, innrømmet han.

Også Jørgen Baklid gjennomførte en god NM-sprint. Konnerud-gutten løp inn til bronse, slått med 38 sekunder av gullvinneren.

– Jeg er fornøyd. Jeg nølte bittelitt i starten, men følte jeg kom inn i løpet etter hvert. Det var litt vrient å vurdere veivalg mot slutten, men jeg tror jeg klarte meg ganske bra, oppsummerte Jørgen Baklid.

 

Dobbelt lykke i D17-18

De er naboer, bestevenninner og har gått ti år sammen på skolen. Ikke rart gleden var stor da Konneruds Jenny Baklid og Andrea Ranvik tok dobbelt i D17-18.

– Det var kjempegøy at vi tok dobbelt. Det er bestandig moto å lykkes som lag og ha noen å dele gleden med, sa Jenny Baklid etter å ha løpt inn til favorittseier i yngste juniorklasse for jenter.

Bestevenninna var ikke snauere.

– Det var kjempegøy å få det til i finalen. Jeg satset på løpsfarten og klarte å unngå bommer, oppsummerte Andrea som ble slått med 28 sekunder av lagvenninna. Frida Haugskott løp for øvrig inn til NM-bronse, 15 sekunder bak Andrea.

 

BEGYNTE SEINT

Det kommer neppe som noen overraskelse nå r Andrea forteller hvordan hun ble rekruttert til o-idretten.

– Det var nok familien Baklid som fikk meg med. Men jeg begynte ganske seint, i 4. klasse.

– Er sprint den beste distansen din?

– Ja, jeg vil nok si det. Det står alltid på orienteringa når jeg løper. I dag gikk det litt tregt o-teknisk noen steder, men jeg hadde bestemt meg for å roe ned der det var vanskelig, og stole på løpsfarten der det var lett. Det fungerte veldig bra, konkluderte Andrea Ranvik.

 

KREVENDE

Løpsfarten har også Jenny Baklid inne. I prologen vant hun sitt heat med ett minutt. I finalen var seiersmarginen på snaue halvminuttet.

– Jeg klarte å ligge på forskudd hele veien, og bommet ikke noen særlig. Men mot slutten ble jeg litt sliten, så da måtte jeg virkelig holde fokus.

– Var det ei krevende løype?

– Ja, veldig. Derfor gjaldt det å holde hodet kaldt hele veien. Men det var både morsomt og spennende, forsikret Jenny Baklid, som trives best på korte distanser.

Jeg er mest glad i sprint og mellomdistanse. Det er morsomst når det er mange poster og du må være «på» hele veien.

 

Følelsesladet i D19-20

Både Anine Lome og Victoria Hæstad Bjørnstad sleit med å holde gledestårene tilbake etter henholdsvis gull og sølv i D19-20.

– Dette er sterkt. Jeg hadde ikke trodd det skulle utløse slike følelse. Det er nummeret før tårene kommer nå, innrømmet Hamars Anine Lome etter å ha løpt inn til NM-gull.

– Dette var debuten min i år. Jeg hadde ikke peiling på hvor jeg sto, så sølv var over all forventning. Det er nesten litt rørende, supplerte Victoria Hæstad Bjørnstad.

 

UTE I TO ÅR

Juniorjenta fra Fossum ledet fram til 5. post. De to neste strekkene var omtrent de eneste der hun og Anine løp forskjellige veivalg. Det tjente Hamar-jenta 15 sekunder på. Derfra og inn var hun i ei klasse for seg og vant med 28 sekunder, mens Ane Dyrkorn fra NTNUI fulgte ytterligere fem sekunder bak på bronseplass.

Og det var en rørt Anine Lome som tok gull på NM-sprinten, to uker etter at hun tok medalje av samme valør i NM ultralang.

– Jeg var ute i to år. Kroppen fungerte bare ikke etter flere sykdomsperioder, forteller Hamar-jenta.

Først på høsten i fjor begynte ting så vidt å lysne.

 

OPERERTE BIHULENE

– Jeg opererte bihulene i januar 2018. I august tok jeg CT-bilder som viste at jeg endelig var bra. Så har jeg tatt det steg for steg. Ved juletider var jeg i normal trening igjen, og etter det har det gått veldig bra, forteller Anine.

Bra gikk det også i Nydalen, selv om det var med litt høye skulde hun løp prologen.

– Huff , ja. Jeg var så redd for å bli diska i kvaliken at jeg ikke fikk sove natta før. Jeg hadde mareritt og var veldig nøye med å sjekke at det blinket da jeg løp. Det var fælt.

I finalen var imidlertid fokuset der det skal være for den løpssterke Hamar-jenta.

– To NM-gull i løpet av tre helger viser at jeg er tilbake for fullt. Den bekreftelsen har vært det viktigste for meg disse to helgene, oppsummerte Anine Lome etter sprintgullet i Nydalen.

 

INGEN FORHÅPNINGER

Tilbake håper også Victoria Hæstad Bjørnstad at hun er etter en vinter og vår full av skader.

– Jeg har slitt med en betennelse i laget som beskytter akilles i tre måneder. I mars hadde jeg ingen forhåpninger om å kunne løpe her, sa Fossum-jenta som bor og studerer i Göteborg.

Derfor var gleden over NM-sølv stor etter besøk hos utallige leger og fysioterapeuter de tre siste månedene.

– De sier det ikke er noe å gjøre med skaden, og at jeg bare må prøve å løpe. Målet i dag var bare å gå videre fra kvaliken. At det skulle bli NM-sølv, hadde jeg ikke drømt om, innrømmet Victoria Hæstad Bjørnstad.

 

Gaute snøt årets komet for gullet

Audun Heimdal måtte nok en gang ta til takke med sølv, da Gaute Hallan Steiwer løp inn til sitt første NM-gull i Nydalen.

– Det begynner å bli mye sølv nå. Først VM i ski-o, så Vinteruniversaden, NM ultralang og nå her. Jeg tar gjerne noen gull etter hvert, sa NTNUIs Audun Heimdal etter å ha blitt slått med tre små sekunder.

– Jeg har rekka 4-3-2 og syk på de fire siste NM-sprintene. Da tenkte jeg det var på tide med gull i år, smilte en storfornøyd Gaute Hallan Steiwer etter å ha avsluttet best og sikret seg seieren.

 

OVER ALL FORVENTNING

Audun Heimdal har innledet sesongen på imponerende vil og løpt seg til verdenscupdebut i Finland i juni.

– Det har gått over all forventning. Jeg gikk tre måneder med kyssesyken i fjor høst og begynte ikke å trene for fullt igjen før i januar. Men jeg føler jeg har nærmet meg de beste, og deltakelse i verdenscup var et mål før sesongen, forteller Audun Heimdal – opprinnelig fra Konnerud utenfor Drammen.

Også Gaute Hallan Steiwer mener han har hevet seg før årets sesong.

– Jeg har trent mye mer i skogen og blitt en bedre løper – noe jeg også nyter godt av på sprint, forteller Fredrikstadløperen – opprinnelig fra Lillomarka.

 

SKOGENS MENN

For begge trives best i skogen, selv om Gaute ikke legger skjul på at sprint-NM er fryktelig artig.

– Slike arrangementer er kjempegøy, selv om jeg i år satser 100 prosent på skog, sier 29-åringen.

– Dette var den første ordentlige sprinten min i år. Tidligere i sesongen har jeg bare løpt en skogsprint i Spania samt klubbmesterskapet i NTNUI, forteller Audun Heimdal.

Gaute Hallan Steiwer var en del av stafettlaget som tok VM-gull i Latvia i fjor, og er selvfølgelig høyaktuell for VM i Østfold i august. Audun Heimdal innrømmer at han også drømmer om VM på hjemmebane.

– Men det blir eventuelt en knallbonus. Uansett er det motiverende å snuse på de beste, sier 22-åringen på Next Generation-laget.

 

SPRINTFOKUS NESTE ÅR

Neste år arrangeres tidenes først sprint- VM i Danmark. Det har de to en litt ulik tilnærming til.

– Jeg har ikke tenkt så mye på neste år, innrømmer Audun Heimdal.

– Det blir litt 50-50 for min del. Jeg kommer fortsatt til å trene skog, fordi jeg føler det har utviklet løpskapasiteten i år. Men jeg vil også ha mer fokus på sprint, sier Gaute Hallan Steiwer, som tidligere har vært på sprintlandslaget.

I Nydalen var det bare på ett strekk – fra 6.- til 7. post – at det skilte mer enn fire sekunder mellom de to. Der var Audun Heimdal sju sekunder raskere.

– Jeg ombestemte meg og tapte litt tid på det, forteller Gaute, som overtok ledelsen på femte siste post.

– Jeg følte jeg hadde litt dårlige veivalg mot slutten, sier Audun, som tapte ni sekunder på de siste fem-seks strekkene.

 

OVERRASKENDE BRONSE

Sprint-NMs ørlille bombe var det Henry McNulty som sto for. Bækkelagets australier kvalifiserte seg som sistemann til finalen frasitt heat. Der løp han til gjengjeld styggfort fra et tidlig startnummer og knep bronse – bare sju sekunder bak gullvinner Gaute Hallan Steiwer.

– Jeg gjorde to store bommer i prologen. Finalen gikk ganske bra. Jeg hadde ingen store bommer, men måtte ta et par små pauser selv om løypa ikke var så vanskelig teknisk, oppsummerte bronsevinner Henry McNulty.

 

Lundanes avgjorde NM-stafetten

Ingrid Lundanes smatt forbi Bækkelagets Nikoline Ekeberg Schjerve allerede til 1. post, så seg aldri tilbake og avgjorde sprintstafetten i NM til NTNUIs fordel på sisteetappe.

Sammen med Ane Dyrkorn, Ulrik Astrup Arnesen og Audun Heimdal sørget Lundanes for at studentklubben fra Trondheim vant NM-stafetten med 30 sekunders margin til Bækkelagets SK, mens Fredrikstad tok bronsen.

– Jeg så at jeg passerte Nikoline i starten av løpet og klarte å sikre meg ei solid luke som holdt inn, oppsummerte NTNUIs ankerkvinne.

Lundanes mener hun har hevet seg fysisk det siste året, noe også sølvmedaljene både på NM ultralang og NMsprinten i Nydalen viste.

– Jeg har trent to ganger i uka sammen med Ingeborg Eide og Malin Sandstad i Trondheim. Jeg har også trent mye styrke, noe jeg føler jeg har fått igjen for nå. Jeg merker at det går mye fortere, og det var artig å løpe fra Nikoline på sisteetappen. To NM-sølv på to uker er også bra uttelling, meldte Ingrid Lundanes.

Også Ane Dyrkorn var fornøyd med NM-gullet.

– Det er artig å være en del av et lag som vinner. Det er også morsomt å være en del av miljøet i Trondheim der det bestandig er mange å trene sammen med, sa den tidligere Eiker-løperen.

 

Eide feide all motstand til side

Da Lizzie Ingham gjorde en real miss mot slutten, grep Ingeborg Eide sjansen og løp inn til NM-gull i D21.

Byåsen-løperen vant snaue halvminuttet foran Ingrid Lundanes og med nevnte Ingham fra Halden ytterligere tre sekunder bak på bronseplass.

– Det er kjempeartig å vinne, og moro med NM-gull og god konkurranse, sa gulljenta, som følte hun gjennomførte en god konkurranse.

-Taktikken var å lese hele strekket før jeg bestemte meg for hvor jeg skulle løpe. Det tok jeg meg tid til, ikke minst der kartlesinga var veldig intensiv mot slutten av løpet, oppsummerte Eide.

To uker før NM-sprinten tok hun også gull på ultralang-NM i Bjugn. Trønder-jenta innrømmer at hun har en aldri så liten drøm om å løpe VM i Østfold i august.

– Man kan alltids drømme, men det skal holde hardt med bare tre plasser på hver distanse. Mellomdistansen er nok det som eventuelt er mest realistisk, sa Ingeborg Eide etter NM-gullet i Nydalen.

 

Silje feile i prologen

Silje Ekroll Jahren var den største favoritten i D21, men for 31-åringen fra Nydalen ble det bråstopp i prologen.

– Jeg manglet kvittering fra 14. post. Jeg er helt sikker på at jeg har vært der og rimelig sikker på at jeg også sjekket stemplinga. Det pleier jeg bestandig å gjøre, nærmest automatisk, sa en skuffet Silje Ekroll Jahren etter prologen.

Dermed endte NM-dagen for hennes del som prøveløper i damenes finaleløypa.

-Det er selvfølgelig surt å ikke få løpe finalen. Men slik som dette er direkte uflaks og svakheten ved dette kvitteringssystemet. Du har ingen backup, og jeg håper noen kan jobbe med å finne en løsning for det. Nå finnes det ingen sikkerhet for løperen, sa NM-favoritten etter prolog- exiten.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy