This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Mjøs-O – en ubetinget suksess
Det er liten tvil i mjøsregionen om at ungdomsprosjektet Mjøs-O har vært en tilnærmet innertier.

Den andre søndagen i september var 100 ungdommer samlet til finale i Nammo Cup, navnet på ungdomscupen i regi av Mjøs-O. Høljende regnvær la ingen demper på innsatsen da det ble kjempet om både sammenlagt- og spesialtrøyer i Snertingdal.
– Cupen er stas. Det er mye prestisje forbundet med trøyene. De henger høyt og er noe av det største i den alderen, sier Kristine Haanes Strandlie fra Gjø-Vard. – Det fine med konseptet er at det er cup med mange forskjellige distanser og øvelser. Det er fin matching, supplerer klubbvenninne Agnethe Hasli – opprinnelig fra Snertingdal. De to er juniorer i dag, men et produkt av Mjøs-O og fortsatt ivrige deltakere i juniorklassa i ungdomscupen. I Snertingdal trakk Kristine så vidt det lengste strået og sikret seg den gule sammenlagttrøya.
– Jeg var den eneste fra min klubb i ungdomsklassene. Gjennom Mjøs- O traff jeg andre, kom i et miljø og ble kjent med jevngamle fra andre klubber. Både fellesskapet og det sportslige opplegget hjalp meg veldig. Det ville vært tyngre å stå helt alene, refl ekterer Agnethe.
Kristine er enig, selv om hun kom fra et klubbmiljø med noen flere ungdommer. – Jeg tror Mjøs-O for mange er motiverende i en alder der det ikke er så lett å bestemme seg for hva du vil, og gjerne driver med flere idretter. Jeg har bare gode minner fra samlinger og et fellesskap på trening og i konkurranser.


14 ÅR
Det er 14 år siden Mjøs-O ble etablert, det første ungdomsprosjektet i sitt slag. Siden har de invitert til treninger, samlinger og selve rosinen i pølsa – ungdomscupen – hvert eneste år.
Jan Ola Pedersen er leder i Vang OL og har fulgt utviklingen siden starten i 2004.
– Mjøs-O har bare vært positivt, selv om aktiviteten har gått litt opp og ned gjennom årene. Det er litt personavhengig som alt annet vi driver med, men jeg tror Mjøs-O har bidratt til større aktivitet i flere klubber, ikke minst de små, sier han. Flere og mer aktive o-løpere er visjonen til Mjøs-O. Ikke minst det siste tror han har vært tilfelle.
– Jeg tror flere hadde droppa ut før dersom det ikke hadde vært et tilbud gjennom Mjøs-O. Ikke minst ungdomscupen har vært viktig, spesielt for de ”nest beste”. Likeså turer til Tiomila. Hvor mange hadde fått opplevd denne festen uten Mjøs-O? spør han
BØLGEDALER
Da Mjøs-O startet opp, var ungdomsaktiviteten i Vang OL minimal, ifølge Jan Ola Pedersen. Da var det andre klubber der aktiviteten blomstret. Nå er det motsatt.
– Du ser det har blomstret i flere klubber som var små tidligere, mens andre er nede i en liten bølgedal. Slik er det bestandig. Men når jeg snakker med de mange juniorene vi har i klubben i dag, er det ingen tvil om at Mjøs-O har betydd mye. På samlinger traff de andre fra kretsen. De fikk et tilbud som klubben ikke kunne tilby, og Nammo Cupen er prioritert blant mange den dag i dag, sier Jan Ola Pedersen i Vang OL.
Mjøs-O har også vært en anledning for flere unge løpere til å stifte bekjentskap med arbeidslivet i kombinasjon med å drive med orientering. Flere har jobbet som aktivitetskoordinator et år eller to. Siden i fjor høst har Fanny Horn Birkeland styrt butikken

siden starten i 2004, og mener det har skapt mer aktivitet, ikke minst
i små klubber. Her med sønnen Sivert i armkroken i høljende regnvær
i Snertingdal.
VIKTIG Å SAMLES

– Jeg tror det er viktig å samle de fra 13 til 16 år, særlig jenter for å skape et sosialt miljø. Det er klubbenes ansvar å rekruttere utøvere til Mjøs-O, mens vår viktigste oppgave er å gi ungdom et tilbud som de selv ønsker, sier Fanny.
Den tidligere skiskytteren legger ikke skjul på at hun trives og har en fin gjeng å jobbe med. Den utvidede samlinga i forbindelse med finalen i Nammo Cup samlet hele 80 deltakere fra 8 til 20 år.
– I sesongen skjer det veldig mye, så vi får ofte med flere på samlinger utenom sesongen. I fjor hadde vi for første gang samling i forbindelse med Blodslitet. Det gjentar vi i år. Det har også blitt tradisjon med ei vintersamling i Spania, sier Fanny. Mjøs-O har ofte testet nye løpsvarianter. Fanny tror også det blir viktig å teste ut nye ting framover for å opprettholde interessen, ikke minst i ungdomscupen.
– Nammo Cup er jo symbolet på Mjøs-O, og veldig gjevt for de unge. Det er viktig at vi ikke bare følger strømmen, men også evner å fornye oss og teste ut nye varianter for å forberede og utfordre ungdom på momenter som de vil møte i andre løp, avslutter aktivitetskoordinatoren i Mjøs-O.
