851 Views

Optimist – tross ny sprintnedtur

4. plass på sprintstafetten var en ørliten opptur som gjør veteranen Øystein Kvaal Østerbø til betinget optimist på norske sprinteres vegne.

Oktober 07, 2018
Skrevet av:

administrator

4. plass på sprintstafetten var en ørliten opptur som gjør veteranen Øystein Kvaal Østerbø til betinget optimist på norske sprinteres vegne.

Øystein Kvaal Østerbø er en av få nordmenn som har prioritert den korteste o-distansen. Allerede i 2004 VM-debuterte han i Västerås. Til årets individuelle VMsprint ble trønderen vraket, noe han ikke var udelt begeistret for.

– Jeg var ikke fornøyd med uttaket. Jeg mener jeg burde fått løpt, og tror jeg kunne gjort det bedre enn de som deltok i Latvia.

Jeg mener jeg har kapasitet til en plassering blant de ti beste, fastslår 37-åringen.

 

INGEN TOPP 10

Det klarte ingen av nordmennene som sto på startstreken i Riga. Håkon Jarvis Westergård ble best av gutta på 13. plass, slått med 41 sekunder av gullvinner Daniel Hubmann fra Sveits. Tim Robertson fra New Zealand tok sølvet, slått med ett sekund, mens Andreas Kyburtz fra Sveits knep bronsen.

Verken Trond Einar Moen Pedersli eller Jon Aukrust Osmoen var topp 20. Danske Maja Alm tok sin fjerde VMtittel på sprinten da hun vant foran Tove Alexandersson fra Sverige og Judith Wyder fra Sveits. Beste norske kvinne var Sigrid Alexandersen på 18. plass. Silje Ekroll Jahren og Ingjerd Myhre fikk enda mer beskjedne plasseringer.

 

OPPLØFTENDE STAFETT

Kvartetten Silje Ekroll Jahren, Øystein Kvaal Østerbø, Håkon Jarvis Westergård og Andrine Benjaminsen sørget imidlertid for an aldri så liten opptur med 4. plass på sprintstafetten.

– Realistisk er vel det det beste vi kunne håpet på. De foran oss er bedre, fastslår Øystein Kvaal Østerbø etter stafetten som ble vunnet av Sverige foran Sveits og Danmark.

– Hva er det som mangler for å ta steget opp på pallen?

– Jeg tror vi mangler eneren, slik som for eksempel Danmark har i Maja Alm. Vi hadde fire jevne løpere som alle løp bra, men det holder ikke helt til å kjempe helt, helt der oppe, erkjenner Øystein Kvaal Østerbø.

 

POSITIV UTVIKLING

Og selv om han medgir at den norske sprintinnsatsen i VM var litt på «på stedet hvil», ser han også positive tendenser for norsk sprintorientering. – Jeg synes jeg ser en positiv utvikling. 4. plass på sprintstafetten er blant det beste vi har gjort i VM. To juniorer kvalifiserte seg til sprinten i EM, og jeg tror en del av dem er gira for å satse på sprint.

– Hva skal til for å ta det siste steget?

– Det handler mye om å være dedikert, å prioritere og trene spesifikt mot sprint. Jeg tror også du må være villig til å oppsøke relevant sprintterreng både for trening og konkurranser. Det finnes nok av muligheter ute i Europa, og da handler det om å være innstilt på å reise litt og delta i disse konkurransene, påpeker veteranen fra Trondheim.

 «DET HANDLER MYE OM Å VÆRE DEDIKERT. Å PRIORITERE OG Å TRENE SPESIFIKT MOT SPRINT»

 

TETTERE I TOPPEN

Den største forskjellen han har sett etter snart 15 år som landslagsløper, er nivået i toppen. – Det var noen som løp fort før også, men i dag er det mye tettere i toppen. Det er mange flere som satser på sprint, og du får ikke lenger en god plassering hvis du er 30-40 sekunder bak.

– Hvor er det skoen trykker? – Jeg tror det er kortstrekkene med intensiv kartlesing vi taper mest tid på. I moderne sprintløyper er det en utfordring å utnytte løpskapasiteten. I Norge tror jeg også det handler litt om holdninger. Å prestere i skog henger fortsatt høyere. I Sveits og Sverige er det annerledes. Der løper også alle sprint, fastslår Kvaal Østerbø.

 

SATSER MOT 2020

Han tror imidlertid det er en holdningsendring på gang også her i landet, men synes utviklingen går litt sakte.

– Men NOF har jo tatt litt initiativ, og det er positivt. Jeg tror også det er fullt mulig å kombinere skog og sprint, men da må du trene ukentlig på begge deler, sier trønderen. Både i Japan i 2005 og på hjemmebane i Trondheim i 2010 var han tideler unna en VM-medalje på sprinten. Og 37-åringen har på ingen måte tenkt å legge inn årene.

– Jeg har begynt å tenke på sprint-VM i 2020. Det føles behagelig å få to år på seg til å forberede seg til det mesterskapet. Det kreves faktisk for å hevde seg i toppen, og akkurat nå er jeg innstilt på å forberede meg maksimalt til det første, rene sprint-VM om to år, sier en offensiv Øystein Kvaal Østerbø.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy