1372 Views

SPRINT-VM 2020 ER AVLYST DANSKE ARRANGØRER: KASPER FOSSER: – Glad vi får en ny sjanse i 2022

7. mai var det ingen vei tilbake. Årets sprint-VM i Danmark blir avlyst. I stedet får danskene arrangere sitt mesterskap i 2022.

August 01, 2020
FOTO: JENS O. KLØVRUD
Skrevet av:

administrator

FOTO: JENS O. KLØVRUD

I en pressemelding kunngjorde Det internasjonale orienteringsforbundet (IOF) at mesterskapet er avlyst etter først å ha blitt flyttet fra juni til oktober.
– Det er selvfølgelig synd at vi ikke kan arrangere mesterskapet som planlagt. Men jeg tror mange er tilfredse med at vi får sjansen igjen om to år og kan lage det sommerstevnet og den festen vi har drømt om. Et VM i uke 42 ville ikke gitt den publikumsfesten vi ønsker å skape.
Det sier VM-sjef Susanne Højgård etter avgjørelsen til IOF. Forbundet hadde muligheten til å flytte VM ett år fram i tid, men har innsett at det ikke vil bli mulig på grunn av at en etappe av Tour de France er lagt til Danmark i samme periode. Dessuten er det OL i Tokyo. Tsjekkia skal også arrangere VM for de lange distansene i 2021.

RETTFERDIGE FORHOLD

– Vi har virkelig jobbet hardt for å finne gjennomførbare løsninger på et sprint-VM i 2021, men det har ikke gått, sier IOFs generalsekretær Tom Hollowell i pressemeldingen.
Ifølge IOF handler avlysningen om at årets VM ikke kan garantere rettferdige forhold for utøverne, ettersom noen har hatt portforbud og ikke har kunnet trene.
Avlysningen har også hatt med reiserestriksjoner å gjøre. Dessuten har man ikke kunnet garantere for finansieringen på grunn av effektene restriksjonene rundt hindring av koronavirusets spredning har skapt.

HAR FRASAGT SEG EM

EM, også det i sprint, skulle ha gått i Russland i august neste år, men den russiske republikken Mordovia melder at de ikke lenger har mulighet til å bistå med finansieringen av mesterskapet på grunn av den økonomiske krisen i forbindelse med koronapandemien.
IOF opplyser at de nå ser på andre muligheter for å arrangere dette mesterskapet. Et alternativ er at dette inngår i den første verdenscuprunden i Sveits neste år.

KASPER FOSSER:- Et mulig sprint-EM 2021 burde bli et sprint-VM

Norges nye ess, Kasper Fosser, forstår avlysningen av sprint-VM 2020, men er kritisk til IOFs videre plan for sprintmesterskapet.
– Jeg håper IOF finner en bedre løsning enn det de har gjort. Jeg mener det er urettferdig og feil at det kanskje kan bli fire år mellom to VM i sprint, sier førsteårssenioren med VM-sølv fra langdistansen i Østfold.

FIRE ÅR MELLOM TO VM

Heming-gutten viser til pressemeldingen fra Det internasjonale orienteringsforbundet (IOF) 7. mai der det fastslås endelig at også det planlagte sprint-EM i Moldova, Russland august 2021 avlyses av økonomiske grunner, men at IOF vurderer muligheten for å legge sprint-EM inn som en del av verdenscuprunden i Sveits midt i mai 2021.
Forrige sprint VM var i 2018 – neste ser dermed ut til å bli i Danmark 2022.
– Jeg kan se fram mot skogs-VM i Tsjekkia 2021, men mange satser bare sprint. Med fire år mellom to VM, kan vi kvele den delen av o-idretten, frykter Kasper som mener det er feil å si at det ikke er plass til en VM-sprint.

VM I STEDENFOR EM

– Det må være mulig å arrangere to VM samme år. De fleste utøverne vil være villig til å løpe et VM når som helst på året. At de forsøker å få til et EM under v-cuphelga i Sveits er greit, men det er forskjell på et EM og et VM, mener han.
– Om verdenscuprunden omgjøres til et EM, mener jeg det like gjerne kunne vært et VM. Et sprint-VM snaue to måneder før et skogs-VM, er ikke ideelt, men mulig og en bedre løsning enn ikke noe sprint- VM før 2022, sier Kapser.
Selv har han ikke hørt noe fra verken IOF eller uøverkomiteen i IOF og føler IOF ikke har lyttet særlig til utøvernes tanker i denne runden.
Etter skadeproblemene rundt nyttår har Kasper fått gjort et godt treningsarbeid. Fortsatt har han god tid. Det blir ikke all verden å satse mot denne o-sesongen.
– NM-sprint og NM blir vel det største, men jeg kunne tenkt å stille opp på noen terrengløp til høsten. NM, nordisk og EM terrengløp i månedene oktober, november og desember kan bli et stort mål, sier Kasper Fosser som måtte melde forfall til EM terrengløp sist høst grunnet skade.
● Etter det Veivalg vet reagerer også fl01ere utenlandske løpere på at et eventuelt EM i sprint neste år ikke får VM-status.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy