1237 Views

Strenge Jørgen

Desember 05, 2017
Skrevet av:

administrator

GOD TONE: Mester Olav Lundanes legger ikke skjul på at han ser fram til å bli en del av Jørgen Rostrups lag. Da de møttes under NM, var tonen god. FOTO: JENS O. KLØVRUD TEKST: JENS O. KLØVRUD

Den nye norske landslagssjefen står litt tilbaketrukket på NM-arenaen i Halden da svaret kommer. Det er september og fortsatt fl ere uker til han skal ta over 1. november. Men den 39 år gamle sørlendingen som tok sitt første VM-gull på kortdistansen i Skottland 1999 før han hadde fylt 21 år, signaliserer umiddelbart målene landslagsgruppa skal få høre når de møtes første gang. – Vi driver ikke toppidrett for å bli nummer to. Jeg hadde selv et sterkt ønske om å vinne. Dette ønsker jeg å overføre til gruppa, forklarer han.

TYDELIGE VALG
«Nå kommer Strenge Jørgen» sier han selv om sitt comeback. Han mener det må være alvor om du skal drive toppidrett på høyt nivå. Selv var han på mange måter ekstrem. Han satte seg mål og gjorde sine tydelige valg. Og han lyktes ofte. Da han sa takk for seg som landslagsløper etter å ha løpt stafettlaget til gull i Japan 2005 slik han gjorde året før i Västerås, hadde han også tatt to individuelle. Og han var bare 26 år. For Jørgen Rostrup er ikke alderen avgjørende. – Jeg ønsker løpere som har ambisjoner om å vinne. Ikke nødvendigvis neste år, men en gang i framtida. De må være villige til å ta konsekvensene av målet som settes. Det er hardt arbeid, men gøy, sier han og legger til:

ALDER UVENSENTLIG
– Jeg ønsker et generasjonsskifte og synes det er kjempegøy å jobbe med de som er up and coming. Det spiller ingen rolle hvor gammel du er, men du når ikke målene om du ikke tror på det selv. Du må våge å utfordre. Vi har allerede noen – etter hvert håper jeg vi får fl ere. – Hva betyr det å ha en ener som Olav Lundanes i laget? – Han er jo en OK målestokk. En som legger lista, men jeg ønsker løpere som tør å ta opp kampen, stikke fram hodet og sier at det Olav gjør ikke er godt nok. Idretten utvikler seg jo. Det som ble gjort i år er ikke godt nok neste år – det er en never ending story, sier sørlendingen. – Vi ønsker utøvere som har lyst til å sette en ny standard – fysisk, teknisk og taktisk.

– PASSET BRA
Jørgen Rostrup er ikke spesielt interessert i fotball, men siden 2009 har han vært med på opp- og ned-turer sammen med fotballklubben Start hjemme i Kristiansand – som medisinsk leder. Før han takket ja til Start var han trender for utviklingsgruppa på landslaget med trenererfaring både fra Halden SK og Kristiansand OK. Da muligheten for å overta landslagsjobben nå kom, passet det bedre enn for fi re år siden da han sa nei takk til tilbudet. – Skulle jeg tilbake til o-idretten var tiden inne. Nå gleder jeg meg og tror det skal fungere fi nt sammen med det å være pappa for en 5- og en 7-åring annenhver uke. Det betyr at landslagssjefen ofte vil være på farten fra hjemmet på Sørlandet annenhver uke. – Jeg vil reise mye, oppsøke utøverne der de er, snakke med dem der det skjer når det skjer. Han vet at det også setter et krav til ham selv: Han må komme i form – i bedre form.

MÅ KOMME I FORM
– Jeg må i alle fall være i stand til å ligge bak løperne deler av ei økt, sier han og smiler. 39-åringen er av samme årsmodell som kong Thierry Gueorgiou. Da Jørgen sa takk for seg i 2005 hadde han ett VM-gull mer enn Thierry som tok sitt 14. gull da han sa takk for seg – i år. Nå ønsker han å bidra til fl ere norske VMgull – ikke bare i skogen. – Etter hvert håper jeg at vi skal kunne ta gull også i sprint. Er du god nok kan du hevde deg i begge deler, men når det blir delte mesterskap tror jeg nok etter hvert at det vil tvinge seg fram en spesialisering. Utfordringen og målet for neste år står der allerede. Hvilke mål Jørgen Rostrup setter for sine elever i Latvia, får vi snart vite. Det vi vet, er at 39-åringen sikter mot medaljer av edleste valør.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy