1811 Views

TO GULL, men litt med hjertet i halsen

Som den eneste på NM vant Pia Young Vik begge de individuelle distansene. Men på mellomdistansen var det med hjertet i halsen mot den aller siste posten.

Desember 08, 2020
SUVEREN: Pia Young Vik var den eneste som klarte å vinne begge de individuelle konkurransene i NM-uka i Trøndelag. FOTO: PER IVAR SINDERHAUG
Skrevet av:

Tommy Gullord

SUVEREN: Pia Young Vik var den eneste som klarte å vinne begge de individuelle konkurransene i NM-uka i Trøndelag. FOTO: PER IVAR SINDERHAUG

– Jeg hørte jeg ledet klart da jeg kom til passering og var innstilt på å ta den siste, korte runden rolig og kontrollert, forteller Nydalen-jenta.
Det gjorde hun også – helt fram til den aller siste posten.
– Der klarte jeg å skjene ut og fryktet at gullet skulle ryke. Heldigvis holdt det, men den missen kunne blitt dyrebar, erkjenner juniorjenta.

Suveren

Hun var imidlertid ikke alene om å ha problemer med sisteplassen. Både sølvvinner Une Holtermann fra Porsgrunn og Kristin Melby Jacobsen fra Lardal tapte også verdifull tid akkurat der. Dermed smatt Netta Bar-Nathan fra Lillomarka forbi sistnevnte og knep bronse.
Mens seiersmarginen på mellomdistansen ble drøye minuttet, var Pia Young Vik enda mer suveren på langdistansen. Klubbvenninne Oda Scheele løp inn til sølv, snaue tre minutter bak. Ned til Mari Eidsmo på bronseplass var det godt over åtte minutter.
Nettopp Oda Scheele er en av få som har slått Pia Young Vik tidligere i år – i NM ultralang i slutten av august.

Medalje målet

– Det var helt klart moro å få revansje for tapet på NM ultra. Da var ikke oppladningen den aller beste, forteller Pia Young Vik.
– Hva var målet før NM-uka?
– Det var å ta medalje. Jeg håper på gull, men det er ikke noe du kan forvente.
– Og hvorfor er du så god?
– Jeg tror jeg er flink til å ta meg sammen når det gjelder, å skjerpe meg til viktige konkurranser. På trening bommer jeg ofte mye mer, forteller gulljenta.

Mange løp

Hun tror også det er viktig å delta i mange konkurranser. Det skaper trygghet og stabilitet i orienteringa.
– Jeg har løpt mange løp i år, blant annet Tour de Oslofjord. Jeg tror det er viktig å trene på det du vil bli god på. I så måte er konkurranser god trening.
– Og hvor god har Pia Young Vik tenkt å bli i årene som kommer?
– Jeg har lyst til å satse på orientering, å bli så god som mulig. I Nydalen er det alle forutsetninger for å klare det, avslutter NMs eneste dobbeltvinner.

GULL i siste forsøk

Niels Christian Hellerud sto med to medaljer, men ingen av edleste valør i junior-NM før han reiste til Trøndelag. I siste forsøk haldenseren til på langdistansen.– Det litt kjedelige svaret er at jeg alltid er opptatt av å gjøre gode løp, tenke prestasjon framfor plassering. Men jeg visste jo hva det sto om før jeg reiste på NM. Jeg dro ikke dit for ikke å prestere, sier Hellerud som også tok bronse på mellomdistansen.
Langdistansen vant han med drøye to minutters margin til Askers Sander Arntzen, mens Mats Eidsmo fra Freidig var over sju minutter bak på bronseplass.

Tilnærmet perfekt

– Jeg tok igjen Sander omtrent midtveis. Det var et tilnærmet perfekt løp. Kun på ett langstrekk til 11. posten tapte jeg på et dårlig veivalg og en liten bom i posten. Der var jeg 1.22 bak beste strekktid, forteller haldenseren.
Underveis i gulløpet var han likevel usikker på hva det ville holde til.
– Jeg har lett for å tenke på feil jeg gjør – å ikke slippe tak i det hvis jeg har gjort en feil. Derfor var jeg ikke klar over hvor godt løpet var, og trodde i hvert fall ikke det skulle bli så store forskjeller.
Avstandene ble svært store i det fysisk krevende trønderterrenget. Bronsevinner Mats Eidsmo, Freidig (ingen tracking) burde kjenne terrengtypen, men var over sju minutter bak gullvinner Hellerud..

FULLKLAFF: Endelig ble det fullklaff for Niels Christian Hellerud fra Halden i krevende villmarksterreng. FOTO: PER IVAR SINDERHAUG
FULLKLAFF: Endelig ble det fullklaff for Niels Christian Hellerud fra Halden i krevende villmarksterreng. FOTO: PER IVAR SINDERHAUG

Litt «seig»

Da ble det atskillig tettere på mellomdistansen der Freidig tok dobbelt ved Vegard Kittilsen og Mats Eidsmo. Hellerud fulgte drøye minuttet bak gullvinner Kittilsen.
– Egentlig var det et bra løp, men jeg følte meg litt «seig». Slik har jeg følt det flere ganger etter en fridag i NM-uka. Jeg har ikke funnet ut av hvorfor det er slik, men neste år slipper jeg i hvert fall å tenke på det. Da blir jeg senior.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy