1113 Views

Tror gullgutten har mer på lager

Ingen har fulgt Eskil Kinneberg tettere enn Kjell Puck siden årets verdensmester på mellomdistansen kom til IFK Göteborg i 2012. Han tror eleven har enda mer å gå på i årene som kommer.

Oktober 01, 2018
Skrevet av:

administrator

Ingen har fulgt Eskil Kinneberg tettere enn Kjell Puck siden årets verdensmester på mellomdistansen kom til IFK Göteborg i 2012. Han tror eleven har enda mer å gå på i årene som kommer.

– Eskil har potensial til å utvikle seg til en enda bedre løper. Det er mange om beinet, men jeg mener han er en het kandidat til også å vinne en VMlangdistanse. Kanskje allerede neste år, sier Kjell Puck.

Han var en av de mest profilerte personene bak Halden Skliklubbs framgangsrike elitesatsing. I 2008 ble han lokket over riksgrensa. Siden har han vært sentral i oppbyggingen av IFK Göteborg, som rådgiver, trener og lagleder.

I 2012 kom en ung nordmann til klubben. I dag er han 26 år, verdensmester og IFK Göteborgs frontfigur. Navn: Eskil Kinneberg.

 

 

LITT TILFELDIG

– Jeg tror det var i 2011 jeg leste en sak i Veivalg. Eskil ga uttrykk for å være villig til å flytte på seg for å nå sitt store mål; bli verdens beste o-løper, forteller Kjell Puck. Resten er egentlig historie, men ifølge IFKprofi len var det også litt tilfeldig at han kom i snakk med Raumar-løperen.

Hovedpersonen sjøl bekrefter at Kjell Puck kanskje er den som har stått ham aller nærmest siden han flyttet til Sverige.

– Han har vært en viktig støttespiller, en samtale- og sparringpartner. Sammen med alle lagkamerater i IFK Göteborg har han bidratt til min utvikling som o-løper, forteller Eskil Kinneberg.

«DET TOK LITT TID FØR DET SANK INN, FAKTISK. JEG SOVNET IKKE AKKURAT MED EN GANG DEN KVELDEN.»

 

 

BEDRE ENN FORVENTNING

26-åringen var med på det norske gullaget som vant stafetten i fjorårets VM i Estland. Individuelt sto han uten VM-medalje før årets mesterskap i Latvia.

– Målet der var å ta en individuell medalje samt gull i stafetten. To gull var litt bedre enn forventet, forteller en nøktern Kinneberg, som også løp midtetappen på det norske stafettlaget. På mellomdistansen åpnet han litt rolig og lå noen sekunder bak på 1. posten.

– Det var etter planen. Jeg ville komme ordentlig inn på kartet, men så fikk jeg en liten bom på 6. posten. Men det var et bra løp, forsikrer han. Daniel Hubmann var den eneste som startet bak romerikingen. I mål var han seks sekunder bak.

 

SPENNENDE VENTETID

– Det var noen spennende sekunder å vente på han. Heldigvis slapp jeg å vente så lenge, og det var morsomt at det holdt. Det tok litt tid før det sank inn, faktisk. Jeg sovnet ikke akkurat med en gang den kvelden, forsikrer gullgutten. Eskil Kinneberg er flasket opp i Raumar OL, klubben han fortsatt løper for i hjemlandet. Kjell Puck tror skoleringen derfra har vært avgjørende for elevens utvikling.

– Han hadde med seg en god basis fra Raumar da han kom til Göteborg. Men som mange andre har han gått den tøff e veien. Han fikk noen slag i ansiktet i form av sykdom og skader et par sesonger. Men jeg tror han ble herdet av det – og på sikt styrket som o-løper av både det og det ansvaret han tidlig fikk som ankermann på de store klubbstafettene somTiomila. Du er tøff i hue når du i så ung alder slår Thierry Gueorgiou og Magne Dæhli på ankeretappen, hevder Kjell Puck.

GULLJUBEL: Eskil Kinneberg kunne juble for sitt første individuelle VM-gull etter seieren på
mellomdistansen i Latvia.

 

LÆRTE Å TRENE TØFT

Herdet innrømmer Eskil at han også ble av å konkurrere i både langrenn og skiskyting fram til midten av junioralderen. I orientering var han hele tiden blant de aller, aller beste, uten at han helt kjøper betegnelsen barnestjerne.

– Men i de andre idrettene måtte jeg jobbe litt mer og trene hardere for å bli god. Jeg lærte en del av det, at du får igjen for å trene mye, forteller han. – Først og fremst har Eskil gjort jobben sjøl. Han har turt å følge drømmen for å nå det store målet, og vært villig til å satse 100 prosent for å bli verdens beste, sier Kjell Puck. Denne holdningen mener han har vært helt avgjørende for eleven.

 

VIKTIGE FORBILDER

– Eskil er ikke den som plager andre folk. Han er heller ikke den som klager, men biter i stedet tenna samme og trener enda hardere, sier IFK-arkitekten. Eskil mener også det har vært viktig å ha Olav Lundanes og Magne Dæhli som forbilder og noen å måle seg mot på landslaget.

– Da har jeg hele tiden hatt noen å sammenligne meg med og matche meg mot på trening og samlinger. For min del har det vært veldig bra – akkurat som matchinga på hverdagstreninga i IFK Göteborg, påpeker han. Det var liksom bare en person som manglet for å gjøre historien fullkommen i Latvia, Eskil Kinnebergs kanskje aller største fan. O-skribent Harald Andresen døde i fjor vår.

– Det var bestandig morsomt å ha han med på o-løp. Harald gjorde en bra jobb for o-sporten, og det hadde vært artig om han hadde fått oppleve dette, hyller Eskil Kinneberg mannen som fulgte o-idretten og sitt kjære Raumar OL tett helt fra 1970-tallet og fram til sin bortgang.

PS! Eskil Kinneberg var også med i medaljekampen på langdistansen. 6. plassen, 4.52 bak vineren, holder til godkjent.

«JEG TROR HAN BLE HERDET AV NOEN SLAG I ANSIKTET»

 

 

AVGJORDE MOT SLUTTEN

Eskil Kinneberg åpnet bevisst kontrollert og rakk å gjøre en liten 30 sekunders sving på 6. posten før han satte opp farten, satset og traff postene.

Da Eskil stemplet på sjette var han nede på 17. plass – 53 sekunder bak bronsevinner Florian Howald. Mesteren overtok ledelsen først på 17. post på en svært så tett mellomdistanse. Bak fulgte tre sveitsere – differansen mellom de seks første var bare 42 sekunder.

Olav Lundanes så ut til å være på ny vei mot noe veldig edelt og hadde taket på løpet da han stemplet på 11. post. Da var han 11 sekunder foran Howald og 26 foran Kinneberg. Så kom Lundanes-missen på 12. post.

Han tapte 2.05 til Magne Dæhli som hadde beste strekktid. Verdensmester Eskil Kinneberg var 1.31 foran. I mål var differansen 42 sekunder.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy