1041 Views

«Underdogsene» fra Bærum

November 23, 2017
Skrevet av:

administrator

STORMER FRAM: Torgeir Nørbech (f.v), Bjørn Ekeberg og Matthias Kyburz er sentrale i et Tyrving-mannskap som insisterer på å være en utfordrer i de store stafettene som Tiomila og Jukola. FOTO: TOMMY GULLORD

TEKST: TOMMY GULLORD

Lillebror Matthias Kyburz er til stede når vi har tatt turen til Skeikampen der Tyrving ligger på treningssamling i magisk vinterdag ei helg i januar. I fjor høst meldte han overgang til Tyrving, etter ti år i svenske Tisaren. Med på lasset ble også storebror Andreas med åtte sesonger i Stockholm-klubben Tullinge som ballast. – Jeg så etter nye utfordringer, og jeg mener at et skifte av miljø fra tid til annen er en fin måte å tilegne seg ny inspirasjon og motivasjon på, sier 26-åringen fra Sveits.

 

STAFETTENE LOKKET

Mathias Kyburz har ei merittliste som er få forunt. Tre ganger har han vunnet verdenscupen sammenlagt. I 2012 ble han verdensmester for første gang, da han vant bade sprinten og stafetten på hjemmebane I Sveits. i fjor sommer vant han mellomdistansen i VM i Strömstad. Likevel følte 26-åringen det var noe som manglet. – Jeg hadde lyst til å løpe de store stafettene på et godt lag. Jeg kjente Bjørn Ekeberg og Torgeir Nørbech fra før. Tyrving hørtes ut som en klubb med passelig store ambisjoner og et godt miljø. Det passet meg utmerket, forteller Mathias Kyburz.

 

BARE PÅ SAMLINGER

Det var heller ikke noe «drawback» for en overgang at VM arrangeres i Østfold I 2019. Men både Mathias og Andreas vil ha base i hjemlandet Sveits de neste årene. – Jeg bor i Bern, men vil delta på samlinger med Tyrving. Jeg gleder meg til å løpe stafetter for min nye klubb, selv om mitt hovedmål individuelt er et VM-gull på langdistansen. Det er den eneste medaljen jag mangler for å gjøre samlingen komplett, forteller Mathias Kyburz. Både Bjørn Ekeberg, Torgeir Nørbech og de andre I Tyrving er glade for å ha fått nye klubbkompiser å matche seg mot på samlinger. På Skeikampen ble det mange mil på ski i nypreparerte løyper og perfekte forhold.

 

AMATØRER

Likevel er Tyrving-løperne flinke til å prate ned seg sjøl før sommerens stafetter. Noe favorittstempel vil de ha seg frabedt. – Vi er amatører sammenlignet med de store klubbene. Vi har ingen trener og alle har fulltids jobber. Vi er underdogsene fra Bærum, sier Anders Tiltnes, primus motor for samlinga på Skeikampen. For I Tyrving er det slik, ifølge Tiltnes, at løperne er hverandres trenere. – Vi har mye kompetanse og erfaring I gruppa. Vi har også en klar tanke om hvordan vi skal løpe stafettene, fastslår han. Torgeir Nørbech mener denne filosofien skaper en trygghet og hjelper hver enkelt løper til å gjøre de riktige valgene.

 

VIKTIG FOR KLUBBEN

– Vi passer på hverandre, sier han. Også Bjørn Ekeberg mener noe av sjela I klubben ligger i å gjøre ting sammen. – Stafetter er viktig for klubben. Vi har mange voksne, selvstendige utøvere som vet hva det handler om, sier han. For to år siden tangerte Tyrving klubbrekorden da de løp inn til sjetteplass i Tiomila i Skepptuna. I år arrangeres den legendariske stafetten for første gang I Göteborg. Vi skal på et par barmakssamlinger for å gjøre oss kjent med terrenget rundt Göteborg. – Uansett blir målet å gjøre det så bra som mulig ut fra forutsetningene. Det gjelder bade for første- og andrelaget, fastslår Anders Tiltnes. Selv om overgangen til Matthias og Andreas Kyburz har skapt blest rundt herrelaget til Tyrving, er Anders Tiltnes like opptatt av klubbens dameløpere. Også de la grunnlaget for årets sesong med lange skiturer på Skeikampen.

 

FIRE-FEM DAMELAG

– Vi har utøvere til å stille fire-fem damelag I Tiomila. Det er kanskje bare et par andre klubber som kan stille flere. Det er kjempegøy, forsikrer Anders Tiltnes. Jo da, jentene stormer også fram i Tyrving. 22 utøver deltok på jentenes kickoff hjemme hos Mari Jevne Arnesen I begynnelsen av januar. Det er bare å se opp for fremadstormende outsider fra Bærum.

[/vc_column_text][/vc_column]

IKKE BARE GUTTER: Tyrving har en gjeng med damer som også sikter mot de store stafettene. Sammen skal de gjøre hverandre gode – det kan flere av konkurrentene få føle.

KLUBBFØLELSE: Wojciech Kowalski (t.v) og Anders Tiltnes framhever klubbfølelsen som en av Tyrvings viktigste våpen.

[/vc_row]

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy