3559 Views

VM 2018 i Latvia

August 01, 2018
Skrevet av:

administrator

Orientering er nasjonalidrett i Latvia

Årets VM i Sigulda og Riga og Pre-o delen i Daugavpils har klar sammenheng med feiringen av 100 års jubileet for nasjonen Latvia.

Flott terreng

Sigulda har nok noe av det flotteste og mest varierte o-terrenget i Latvia. Her kan du finne teknisk krevende orientering både i flatt, men også i bratt terreng med tett vegetasjon. Ovenfor elvedalen er det også mer åpne skogsområder med fast og fin skogbunn, der de løpssterke kan knipe sekunder. Sprintfinalene går i Vec Riga – gamlebyen i Riga. Her vil det nok bli utfordrende å holde greie på smale gater og mange detaljer.

Orientering og skogsløp er store idretter i Latvia. Orientering regnes også blant nasjonalidrettene. Vel 50 prosent av landet er dekt av skog, og det latviske folket har ellers et nært forhold til skogen.

De største årlige internasjonale løpene er Riga weekend i mars-april og sommerløpet Kapa som har vært arrangert hvert år siden 1987. Kapa er det største, årlige o-arrangementet i Baltikum. En svært populær 3-dagers begivenhet på vestkysten av Latvia.

En rik historie

Første o-løp i Latvia var i 1936. Etter 2. verdenskrig ble Baltikum og særlig Riga sentrum for o-sport i Sovjetunionen med jevnlige o-løp fra og med 1950-årene. Det latviske o-forbundet ble stiftet i  1963, men ble først medlem i IOF i 1991 da Latvia igjen ble en selvstendig nasjon. Latvierne var imidlertid sentrale i o-sporten allerede i sovjettiden, og i det sovjetiske mesterskapet i 1966 var seks av ti vinnere latviere.

Nå i moderne tid drar en del unge latviske o-løpere til klubber i Finland og Sverige for å trene og perfeksjonere seg i varierte typer terreng. Få har hevdet seg helt i toppen internasjonalt, men nevnes bør Edgars Bertuks. Bertuks ble verdensmester på mellomdistansen under VM i sveitsiske Lausanne i 2012. Han har i tillegg to VM-bronser og vant også sølv i EM på hjemmebane i 2008.

FØRSTEPREMIE: Bil i førstepremie er ikke dagligdags her til lands. Her er det lederen for Magnets, Henrijs Freimanis, som overrekker premien til vinneren av Magnets sommerorientering. Foto: magnets.lv.

Nyttige Riga-tips

* En tur til Riga er absolutt og anbefale for dem som liker å løpe orientering. På de to nettsidene, www.lof.lv Latvias orienteringsforbund og organisasjonen Magnets hjemmeside: www.magnets.lv finner du det meste. Engelsk tekst kan velges.

* Alle løpene til Magnets finner du på hjemmesiden: www.magnets.lv. Velg engelsk tekst, trykk på løpene markert med dato og uthevet trykk. Her finner du på godt kart «Jana seta map» hvor løpet er.

* På nettsidene Rigas satiksme (kollektivtransport i Riga) https://www.rigassatiksme.lv finner du alle ruter med tidstabell.

* Godt kart med alle stop på liken: routes and Schdules https://saraksti.rigassatiksme.lv

* For togreise se nettsiden: http://www.pv.lv/en/. Her kan du trykke på linken: Train schedule for godt kart.

49 klubber

49 klubber er tilsluttet det latviske o-forbundet, LOF. Den største klubben, IK Auseklis som betyr Morgenstjene, holder til i Riga og er nært knytt til Magnets. Magnets er en egen profesjonell organisasjon som utelukkende organiserer orientering og framfor alt ukentlige o-løp – sikkert den eneste av sitt slag i verden.

Magnets ble grunnlagt i 1969. Noen heltidsansatte pluss frivillige i IK Auseklis arrangerer o-løp året rundt; tre løp i uken i sommerhalvåret og hver lørdag og søndag fra oktober til mars. Deltar en i minimum 30 av Magnets 80 sommerløp i Riga, er en med i trekning av en bil som hovedpremie.

Magnets skal nok ha svært mye av æren for at orientering er en stor og populær folkeidrett i Riga og Latvia. De er svært profesjonelle på organisering, markedsføring, informasjon om løpene på nettet og i skriftlig informasjon. De følger også opp barn, unge og voksne med god instruksjon og opplæring.  Magnets støtter også unge o-løpere i klubben IK Auseklis med treningsveiledning, treningsprogram og gir dem sjanse til deltaking i o-camps.

Interessen for språk og historie brakte Atle Bergseth til Lativa og Riga for snart tre år siden. På en ukes visitt i september 2015 fant han også opplysninger om orienteringsløp på nettet. Etter en telefon til arrangøren Magnets ble han samme ettermiddag hentet på hotellet og brakt med ut i skogen. Det ble tre løp den uken.

I februar 2016 var Bergseth tilbake for å gi meg i kast med språket og løpe orientering. Han har nå nærmere hundre løp i de latviske skogene; begynner å få bra kjennskap til o-idretten til i landet, og har skrevet denne artikkelen for Veivalg før VM.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy