2580 Views

Historisk- men Kasper Fosser ønsker å være aller best

Kasper Fosser overrasket seg selv og andre med langdistansesølvet i VM2019. At han skulle stå igjen med tre medaljer i sprint-EM, var ikke like uventet – men likevel sterkt. Og historisk.

Juni 30, 2021
HISTORISK: Kasper Fosser sikret endelig Norges første individuelle medalje fra et mesterskap. Til sist ble det to av dem. Foto: EOC / Remy Steinegger
Skrevet av:

Jens O. Kløvrud

HISTORISK: Kasper Fosser sikret endelig Norges første individuelle medalje fra et mesterskap. Til sist ble det to av dem. Foto: EOC / Remy Steinegger

– VM-sølvet er større. Det mye større hopp fra juniorklassa til å ta langdistansesølv blant seniorene. For egen del var det mer sannsynlig at jeg kunne sitte igjen med en medalje etter sprint-EM i Neuchatel.

Med de to bronsemedaljene Kasper Fosser sikret på de individuelle øvelsene, skrev han historie. Det er første gang en norsk herreløper står på pallen i et internasjonalt mesterskap.

Et nytt par

Og i tillegg: Kasper var den eneste herreløperen som sto igjen med EM-medaljer på alle distansene. En dameløper klarte det samme – det nye sveitsiske stjerneskuddet Simona Aebersold.

Dermed ble det grunn til litt feiring i «heimen» – det er nemlig ikke lenger noen hemmelighet at Kasper og Simona i løpet av coronaåret har blitt et par.

Alle dagene og ukene Kasper har tilbrakt i Sveits og med det sveitsiske laget, er ikke tilfeldig.

– Joda, det var gøy at vi lyktes begge to, er alt Kasper vil si om det i øyeblikket. Han legger ikke skjul på at tida med det sveitsiske laget var vært nyttig.

– Ikke minst i duellene mann mot mann rettet mot knockout-sprint, men også deres sprintfokuserte trening, sier Kasper som var ubeskjeden nok til å ta to seire og en tredjeplass under sveitsernes eget EM-testløp.

Medalje var minstemålet

– Du kom til EM med høye mål og visshet om at du kunne kjempe høyt oppe. Tre bronse-medaljer er sterkt, men…?

– Målet for EM var jo å ta et EM-gull. Minstemålet var en medalje – jeg endte opp med tre, så ja, jeg er godt fornøyd, men samtidig vet jeg har mer inne, sier Kasper og legger til:

– Det er jo det som driver meg – å være best – nå var jeg tredje best. Det er steg på veien til der jeg vil være til slutt. Målet er fortsatt å ta gull.

– På avslutningsdistansen var du den eneste topp-5 som hadde vært gjennom samtlige knockout-runder – var beina trøtte?

– Knockoutsprint er veldig tøff når du går til finalen. Tre runder – med oppvarming og nedjogging og forberedelser til tre harde løp, tar på. Du mister litt futt i hodet også – så jeg var nok ikke like fresh og skjerpet på avslutningsdistansen som jeg var første dag.

SPRINTPALLEN: Kasper delte bronsen med svenske Gustav Bergman. Gull til Sveriges Emil Svensk, mens Belgias Yannick Michels tok en etterlengtet og fortjent sølvmedalje. Foto: EOC / Remy Steinegger.
SPRINTPALLEN: Kasper delte bronsen med svenske Gustav Bergman. Gull til Sveriges Emil Svensk, mens Belgias Yannick Michels tok en etterlengtet og fortjent sølvmedalje. Foto: EOC / Remy Steinegger.

Flere Småfeil

Kasper tror likevel han ville hatt muligheter til å slå gullvinner Emil Svensk – som sto over knockouten – med «skikkelig» løp.

– Jeg gjorde en del småfeil i første del av den individuelle sprinten og snudde noen ganger etter turer inn i feil gater.

22-åringen kom til EM med lave skuldre selv om han visste at mange hadde fått med seg de gode resultatene inn mot mesterskapet.

– Du skal jo være litt nervøs – da blir du ekstra skjerpet. Jeg var nervøs på en god måte. Vi hadde jo ingenting å forsvare på sprint – det kunne bare gå en vei.

Forberedelser på street view

– Hvilke metoder og muligheter hadde der for «å gjøre dere kjent» i EM-byen Neuchatel?

– Vi hadde ikke tegnet egne kart denne gangen, slik flere andre land gjør. Jeg «gikk» en del rundt i gatene via Google Street View, men dessverre var det få gater tilgjengelige i byen. Spesielt i borgen der knock-out sprinten gikk, var det vanskelig. Men vi fant en del You Tube-videoer der folk hadde gått rundt og filmet. Vi fikk litt ut av det.

At EM-programmet i sveitsiske Neuchatel er tøft for beina, fikk også Kasper erfare. Men en scanning etter mesterskapet viste ingen tegn på «ro deg ned». Heldigvis. Dermed gikk ferden fra Sveits videre til Tsjekkia, samling og forberedelser til VM i starten av juli.

Fine tv-tall – interessen har holdt seg

KNOCKOUT-PALLEN: Matthias Kyburz sikret sitt tredje EM-gull i sprint. Joey Hadorn tok sølvet foran Kasper. Foto: EOC / Remy Steinegger
KNOCKOUT-PALLEN: Matthias Kyburz sikret sitt tredje EM-gull i sprint. Joey Hadorn tok sølvet foran Kasper. Foto: EOC / Remy Steinegger

Det Internasjonale Orienteringsforbundet (IOF) og NRK har signert en 3 års avtale for TV-rettighetene gjeldende VM og EM i perioden 2021 – 2023. Det kan vært gull verdt. Seertallene fra sprint-EM tyder på at interessen har holdt sef fra VM 2019.

«Ratingen» fra EM ligger i samme område som lang- og mellomdistansen på VM i 2019, og «share», altså prosentfordelingen av de som faktisk ser TV på det respektive tidspunkt, er ganske lik.

Gaute – nest best, men langt nede

Gaute Steiwer røk ut av knockout-kvaliken grunnet dårlig ranking. Han ble nest best av herrene på sprinten – på en 20.plass. – etter å ha løpt seg oppover listene.

Håvard Sandstad Eidsmo (26), Lukas Liland (28), Dag Blandkjenn (35), Ingrid Lundanes (39) og Eskil Kinneberg (41) løp seg inn blant de 45 beste.

Tove imponerte igjen – med dobbel

Tove Alexandersson var ikke en del av den svenske sølvlaget på stafetten, men slo tilbake med gull på begge de individuelle distansene. Først slo hun knockout på Andrine Benjaminsen med et smart veivalg, før hun avsluttet med å lede «normalsprinten» nærmest fra start til mål.

Sprint herrer

GPS-trackingen under sprint-EM holdt ikke mål – det var beklagelig for tv-sendingene. Hvilke veivalg de enkelte tok, er vanskelig å tyde.

Kasper (blå) som i hovedsak valgte veivalg som Svensk (rød), tapte små sekunder på «snuinger» – 3. post, på langstrekket 8-9 og 11. post og åpnet ruskete. Da han stemplet på 8. post hadde han løp seg opp til 16.plass og sikret bronsen med en sterk avslutning.

Yannick Michels (rød stiplet) tapte 17 sekunder til Svensk med sitt «opp-veivalg» til 9. I mål var han 13 sekunder bak.

Gustav Bergman ledet på 9. post, men holdt lavere fart enn Svensk på siste halvdel uten å gjøre store enkeltfeil.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy