1423 Views

Tangerte en av leg endene

Andrine Benjaminsen har en jobb å gjøre før hun kan hamle opp med medaljefangsten til Anne Margrethe Hausken Nordberg. EM-starten har imidlertid mye til felles.

Juli 05, 2021
VISTE SEG FRAM: Andrine Benjaminsen har tatt nye steg. EM-sprinten slo an tonen for det som kan bli spennende mesterskapsår. Foto: EOC / Remy Steinegger.
Skrevet av:

Tommy Gullord

VISTE SEG FRAM: Andrine Benjaminsen har tatt nye steg. EM-sprinten slo an tonen for det som kan bli spennende mesterskapsår. Foto: EOC / Remy Steinegger.

Jeg tok min første individuelle EM-medalje da jeg var 26 år, bronse på sprinten, i Ungarn i 2002. Andrine blir også 26 år i sommer. Det er litt artig å tenke på at hun tok sin første individuelle EM-medalje – av samme valør og på samme distanse – nesten 20 år seinere.

Det sier Anne Margrethe Hausken Nordberg, som i 2008 tok gull på sprinten både i EM og VM. Samme år vant hun også langdistansen i EM.

Siden har ingen norske kvinner tatt individuell medalje på en EM-sprint. Ikke før Andrine Benjaminsen løp inn til bronse bak Tove Alexandersson og Simona Aebersold på knockoutsprinten i Neuchatel 15. mai i år.

I tillegg ble det bronse også på sprintstafetten samt en 6. plass på den individuelle sprinten.

KNOCKOUT-FINALEN: Andrine Benjaminsen (rød) styrte fi nalen sammen med dronningen, Tove Alexandersson, og Sveits nye stjerne, Simona Abersold. De kjempet om gull, sølv og bronse. Andrine var først ned trappa til 8. post med ei lita luke, men bak hadde Tove lest kart og var bestemt da hun svingte til høyre nederst i trappa med Abersold i hælene. (grønt på det lille kartet). Det skulle bli avgjørende. Andrine møtte de to på vei ut av posten da hun løp inn i 9. post. De 15-20 sekundene de fi kk, var umulig å hente inn på den korte sisterunden.
KNOCKOUT-FINALEN: Andrine Benjaminsen (rød) styrte finalen sammen med dronningen, Tove Alexandersson, og Sveits nye stjerne, Simona Abersold. De kjempet om gull, sølv og bronse. Andrine var først ned trappa til 8. post med ei lita luke, men bak hadde Tove lest kart og var bestemt da hun svingte til høyre nederst i trappa med Abersold i hælene. (grønt på det lille kartet). Det skulle bli avgjørende. Andrine møtte de to på vei ut av posten da hun løp inn i 9. post. De 15-20 sekundene de fikk, var umulig å hente inn på den korte sisterunden.

Godt fornøyd

– Jeg er godt fornøyd med EM-innsatsen. Det var en spesiell situasjon å ikke ha konkurrert internasjonalt på halvannet år. Jeg visste jeg var i god form, men det var kult å få bekreftelsen i et mesterskap – at treninga jeg har gjort det siste halvannet året har utviklet meg som utøver.

Det sier den snart 26 år gamle Lillomarka-løperen som har flyttet til Danmark for å studere og trene. Det har utvilsomt gitt resultater.

– Hva er du mest fornøyd med i EM?

– Det var artig å matche de aller beste på knockout-sprinten. Der får du direkte målbar matching. At jeg var med og preget finalen, var veldig motiverende.

Ikke like skarp

Hun tok også med seg en ny EM-bronse på sprintstafetten da hele laget viste at Norge er på gang som sprintnasjon.

– Det er mange unge og lovende som baner vei og viser hvor lista skal ligge. Det hever nivået i hele laget, minner Andrine om.

– Hva med den individuelle sprinten?

– Jeg ser at jeg er «innafor» også på den distansen, selv om jeg var litt starttreg. Det var ikke så enkelt å roe seg ned på kvelden etter en lang knockout-sprint med masse adrenalin dagen før. Jeg følte meg bra også foran det individuelle løpet, men kanskje ikke like skarp som dagen før. Det var kanskje uunngåelig, men jeg er fornøyd med 6. plass en «ok pluss» gjennomføring.

KOSTE SEG: Anne Margrethe Hausken Nordberg likte det hun så av Andrine og de norske sprinterne.
KOSTE SEG: Anne Margrethe Hausken Nordberg likte det hun så av Andrine og de norske sprinterne.

Ikke overrasket

Andrine Benjaminsen tar med seg mye motivasjon og sjøltillit fra EM inn mot VM i Tsjekkia i juli. Der får hun mulighet til å knappe inn på Anne Margrethe Hausken Nordbergs imponerende 15 mesterskapsmedaljer.

– Jeg koste meg stort med TV-sendingene fra EM. Jeg føler det kommer opp en generasjon nå som setter både skog og sprint like høyt. Slik har det ikke alltid vært, og noen vil nok fortsatt prioritere det ene foran det andre. Men jeg håper og tror flere vil satse på begge deler, sier hun.

– Så Norge kan også bli en sprintnasjon å regne med?

– Det irriterte meg i min karriere å få høre at vi løp for sakte og var for dårlige på sprint. Derfor var det gøy å se resultatene i EM. Det overrasket meg ikke, men var likevel gøy å se at «de går og gjør det».

Advarende pekefinger

Anne Margrethe har også lagt merke til at Andrine Benjaminsen – i likhet med henne selv – først har «blomstret» i voksen alder. Og hun har en aldri så liten pekefinger å rette mot et for stort fokus på resultater og prestasjoner i ung alder.

– Jeg registrerer at Andrine ikke kvalifiserte seg til junior-VM på Rauland i 2015. Av de seks norske som deltok der, la de tre beste opp i løpet av to-tre år. To andre har slitt med mye skadeproblemer, mens Ingeborg Eide er den eneste av de seks som løp EM nå, minner hun om.

Derfor gir hun også honnør til landslagssjef Janne Salmi for ikke å ha åpnet for juniorer i testløpene til EM og VM.

KOCKOUTPALLEN: Andrine sammen med Tove Alexandersson og Simona Abersold. FOTO: EOC / REMY STEINEGGER
KOCKOUTPALLEN: Andrine sammen med Tove Alexandersson og Simona Abersold. FOTO: EOC / REMY STEINEGGER

Elendige

– Jeg mener det var en riktig beslutning – veldig, veldig bra. Eksempelet fra junior-VM i Rauland er en interessant påminnelse om at det ikke haster med å få fram løpere. De som ikke har tid til å vente, blir ikke gode uansett, hevder Anne Margrethe.

Og et aldri så lite hjertesukk til slutt:

– Vi har vært elendige til å ta vare på de juniorene vi har hatt i mange, mange år. Det må vi gjøre noe med, avslutter 45-åringen, som avsluttet karrieren med finaleplass i Mesternes Mester – like imponerende som merittene i o-løypa de siste 20 årene.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy