1911 Views

Når du ikke har følelse i tærne…

November 27, 2017
Skrevet av:

administrator

HÅVARD HAGA er ansvarlig for de norske juniorløperne og tror at vi har mange som kan ta medalje på junior-VM i år.

«Man lærer så lenge man lever». Et kjent ordtak som har kvernet rundt i hodet mitt etter årets 10mila.

Det ble en kald affære.

Det startet med en fleipete tone høsten 2016. Långa natten er den eneste etappen jeg ikke har på CV ‘en. Og slik ble det. Ok, jeg er ikke ung lenger. Bør jeg gjøre dette? 2,30-3,0t i nattemørket er ikke for pyser eller utrente kropper? Usikkerheten har meldt seg flere ganger gjennom vinteren. Treningsgrunnlaget er ikke det beste, men dette bør gå.

Utover våren ble jeg mer sikker på at dette skulle jeg klare. Planen ble lagt, drikkebelte fylt opp og litt gel ble trygt plassert i lomma. Jeg var klar til å legge i vei på de ca 17 km som ventet meg.

Men var jeg egentlig klar?
Det var kaldt denne april natta. Kaldere enn jeg var forberedt på. Med tynne o-strømper ble den en kald økt i skogen. På væskepost måtte jeg kakke hull i drikken i drikkebegeret og knaske sportsdrikk i isbit form!! Etter 3,18t skulle det vise seg at dette ikke var så lurt. Bra nedkjølt krøp jeg ned i soveposen i håp om å få i meg varmen, men det viste seg å bli en smertefull stund. Jeg hadde ikke følelse i tærne …

Og verre ble det. Etter 1t i soveposen bar det av sted til stevnelegen. Her kunne jeg ikke kjenne legens prikking med saks på tærne!! Jeg ble litt bekymret. Etter 45min pleie med beina godt plantet opp mot ei varmelampe, ble jeg sendt «hjem» med beskjed: kraftig forfrysning av tær. Og jeg sliter med ettervirkninger ennå. Tærne er ømme og har ikke den samme følelsen friske tær skal ha. Jeg lever i håpet at dette skal bli bra etter hvert.

Hvordan kan min dumskap, med tynne o-strømper på vei gjennom 10mila skogen, brukes til noe godt?
Jeg unner igjen å oppleve det samme og ønsker at min lille historie kan være en liten vekker og informasjon til O-løpere. Etter å ha snakket med en lege er anbefalingen denne: » Bruk neoprensokker/våtsokker eller ullsokker hvis du skal ut å løpe når det er kaldt. Løp heller korte treningsøkter i skogen hvis det er kaldt og vått. Har du forfryst tærne, er det lett at du ved videre trening/ konkurranse under samme forhold tåler mindre og kan få vedvarende plager med tærne.

Hilsen Ståle Sønsterudbråten

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy