1067 Views

Nordmenn i sentrale roller: Brøt forbannelsen

November 17, 2017
Skrevet av:

administrator

AVGJORDE: Ankermann Kinneberg avgjorde Jukola til IFK Göteborgs fordel. FOTO: JAN KOCBACH TEKST: IVAR HAUGEN

– Akkurat Jukola har vi diskutert mye siden jeg kom til IFK Göteborg, fordi det på mange måter har vært et problem for svenske klubber, sier Vetle Ruud Bråten. Nordmannen som løper i klubbdrakten til IFK Göteborg har gjennom årene i Sverige lært seg at det i de svenske «klubbstugorna» prates 10mila gjennom hele vinteren, mens en mister momentum utover våren frem mot den finske storstafetten. – Det er nok en del av kulturen i de svenske klubbene; før Tiomila er det samlinger og gode forberedelser. Deretter går tiden fort utover mai og juni, og plutselig kommer Jukola uten at det er gjort noen tilsvarende jobb i forberedelsene, fortsetter Bråten. Uansett er det ingen tvil om at det har vært et paradoks at der norske og finske klubber har kunnet prestere både i Sverige på våren og i Finland under sommeren, har det hvilt en liten forbannelse over de svenske klubbene.

FORSERTE PLANEN

– For en del år siden la vi en plan om å vinne Tiomila på hjemmebane. Men den vant vi et par år tidligere. I den samme prosessen la vi et løp hvor vi skulle satse på Jukola neste år – med samlinger i Finland i forkant. Etter at vi vant Tiomila i vår, ble vi innad i laget enig om at vi kunne forsere den planen og vinne Jukola også, smiler Bråten og legger til: – Vi har unge og offensive løpere i laget, som ikke har unødvendig stor respekt for de andre. Og under både Tiomila og Jukola var vi i tillegg litt heldig og fikk luke tidlig. Da var det bare å fortsette med å løpe bra i front. Under sommerens Jukola ble det en tvekamp mellom Eskil Kinneberg og Daniel Hubmann på sisteetappe. – Jeg følte meg veldig sikker på at Eskil skulle vinne, sier lagkameraten, og begrunner: – I forkant var det en avtale mellom Eskil Kinneberg, Fredrik Bakkmann og Fredrik Löwegren om at de skulle ta en prat for å avgjøre hvem som skulle løpe sisteetappe. Usikkerheten handlet om hvor pigg Eskil var etter VM-samlingen i Estland. Men Eskil sa bare; jeg er klar for sisteetappe.

TØFFERE ENN NØDVENDIG

– Jeg gjorde det litt tøffere enn det som var nødvendig, sier Kinneberg selv etter å ha vgjort stafetten. Han sikter da til bommen som gjorde at Daniel Hubmann for KooVee kom helt opp i ryggen hans. Uten at dette ødela selvtilliten til den norske ankermannen. – Jeg visste at formen var bra, og jeg løp det jeg var god for uten noen særlig taktikk derfra til mål. – Var du trygg på å vinne? – Jeg tenkte ikke så mye på det, men jeg hadde løpt fort og rett. Samtidig hadde jeg ikke sett Daniel Hubmann på en god stund, derfor hadde jeg en mistanke om at jeg var først. Dermed tok også IFK Göteborg «the double » med seier både under Tiomila og Jukola. Beste norske herrelag under årets Jukola var Halden SK som endte på 5. plass etter å ha vært med i kampen om en plass på pallen veldig lenge. Frol IL imponerte også gjennom natten, og endte på 9. plass til slutt.

HALDEN PÅ SJETTE

På kvinnenes stafett, Venla, endte Halden på 6. plass, drøye 10 minutter bak det svenske vinnerlaget Alfta Ösa. De svenske jentene fikk dermed revansje fra Tiomila, der de bommet og mistet seieren helt mot slutten av den siste etappen.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy