1519 Views

Perfekt punktum

Desember 01, 2017
Skrevet av:

administrator

GULLGUTTER: Trioen Kasper Fosser (fra venstre), Audun Heimdal og Elias Jonsson sørget for et perfekt punktum da de løp Norge inn til stafettgull i junior-VM. FOTO: KIMMO HIRVONEN

– Medalje individuelt og gull på stafetten var vel den beste mulige måten å avslutte på. Det var et flott punktum, forteller sisteårs junioren fra Konnerud som det siste året har bodd og studert i Trondheim. Sammen med Kasper Fosser (18) fra Heming og Elias Jonsson (18) fra Nydalens SK kunne Audun Heimdal løpe jublende i mål til norsk gull, drøye halvannet minutt foran vertsnasjonen Finland og med Russland på bronseplass.

DEILIG FØLELSE

– Det var en deilig følelse. Kasper og Elias ga meg et strålende utgangspunkt, og jeg var forberedt på alt da jeg gikk ut på sisteetappen, forteller Audun Heimdal, som innrømmer at det var litt nerver inne i bildet ut på sisteetappen. – Men jeg prøvde å finne roen og la orienteringa styre farten. Jeg snudde meg aldri, men hørte ved passering arena at jeg hadde en god ledelse. Sikker var jeg imidlertid ikke før jeg kom på sisteposten, forteller Konnerudløperen. Audun Heimdal ble nummer fem og åtte da junior-VM ble arrangert i Rauland for to år siden. I fjor tok han bronse på mellomdistansen. I år ble det sølv på samme distanse samt gull på stafetten i hans siste internasjonale juniormesterskap.

LØP FOR MEDALJE

– Målet individuelt var medalje på de to skogdistansene. Mellomdistansen var veldig bra – bare litt småtterier å pirke på, men uansett ikke så mye at det kunne blitt gull. Finske Olli Ojanaho gjorde nemlig rent bord med gull på både sprint, mellom- og langdistansen på hjemmebane. På sistnevnte distanse endte Audun Heimdal på femteplass. – Langdistansen ble litt for lett teknisk og litt for mye løping for min del. Jeg er greit fornøyd også med den distansen, men det var litt kjipt å bare bli nummer fem. Men alt i alt var det et bra mesterskap, konkluderer Audun Heimdal etter sitt siste internasjonale juniormesterskap.

FRA DISK TIL GULL

Både Kasper Fosser og Elias Jonsson har to år igjen som juniorer. Førstnevnte fikk en verst tenkelig start på mesterskapet i Finland da han ble disket på kvalifiseringen til mellomdistansen. På 7. posten stemplet Heming-gutten på en stein, 30 meter unna høydepunktet han skulle ha kvittert på. – Jeg tror det påvirket resten av mesterskapet for min del. Både på sprinten og langdistansen ble jeg kanskje for offensiv. Jeg hadde så lyst til å kline til og tok meg ikke god nok tid til å orientere, forteller Kasper Fosser, som fikk 10. plass på sprinten som beste plassering individuelt. På stafetten var imidlertid unggutten tilbake i rett modus.

HELT HIMMELSK

– Da hadde jeg en helt annen mental innstilling. Jeg følte mye av presset var borte og var innstilt på å kose meg og nyte avslutningen på mesterskapet. Jeg så flere som bommet underveis, men klarte å gjøre det som bestandig fungerer best for meg – å orientere selv, forteller Kasper Fosser. Mot slutten klinte han til og vekslet i tet, to sekunder foran Finland. Ventetida etterpå ble spennende.
– Jeg ble utrolig glad da jeg så Elias øke ledelsen. Og da Audun løp først i mål – ja, det var helt himmelsk. Det var en veldig opptur etter et mesterskap som for min del ikke gikk slik jeg hadde håpet individuelt, avslutter Kasper Fosser. På samme måte følte også Elias Jonsson det. Nydalen-løperen ga ankermann Audun Heimdal ei luke på drøyt halvannet minutt etter en strålende etappe.

GÅSEHUD

– Etter en litt trå start på mesterskapet ble avslutningen med 10. plass på langdistansen og gull på stafetten en solid opptur. Jeg var litt nervøs da jeg gikk ut i tet på min etappe, men var fornøyd med veivalget til 1. post der jeg fikk ei luke. Deretter fokuserte jeg på å orientere sikkert, uten stor risiko. Det fungerte bra, og det var kjempegøy å lede inn til veskling, forteller Nydalen-løperen. Også for hans del ble sisteetappen spennende. – Jeg visste vi hadde en god ledelse, men at Olli (Ojanaho) kom bakfra. Heldigvis løp Audun veldig bra og klarte å holde unna. Det var fantastisk å ta ham imot på oppløpet – helt gåsehud, innrømmer Elias Jonsson, som visste Norge hadde et mannskap som var godt nok til å kjempe om stafettgullet. – Det tror jeg vi visste alle tre, selv om ingen pratet om det på forhånd. Men både for laget og hele troppen var det kjempegøy å avslutte mesterskapet på denne måten, innrømmer Elias Jonsson.

ANDRELAGET YPPET SEG PÅ STAFETTEN

Trioen Jørgen Baklid, Herman Ryen Martinsen og Einar Melsom dro med seg minnerike erfaringer fra debuten i junior-VM. Ikke minst på den avsluttende stafetten løp trioen imponerende. Jørgen Baklid vekslet bare drøye minuttet bak ledende Kasper Fosser som sjuendemann på 1. etappen. Herman Ryen Martinsen avanserte til femteplass da Einar Melsom stakk til skogs to minutter bak ledende Norges 1. lag – og bare halvminuttet bak Finland 2 og Russland. Det utgangspunktet forvaltet unggutten fra Fossum lenge på en imponerende måte. Ved passering arena drøyt halvveis i løypa var det faktisk dobbelt norsk i tet. Nå ble det litt småbom mot slutten, men det norske andrelaget løp uansett inn til en flott åttendeplass på stafetten. – For en dag. At vi har begge de to guttelagene i teten halvveis ut på sisteetappe, er det bare å la seg imponere av. Og når gutta for første gang på sju år tar gull, er det en en perfekt avslutning for meg og Sverre Waaler Kaas som juniorlandslagstrenere, oppsummerte en fornøyd Torben Wendler til orientering.no etter mesterskapet i Finland. Også individuelt imponerte Einar Melsom med 12. plass på langdistansen.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy