Lars Moholdt har hatt farten i sporet som sin styrke. Derfor var det ekstra stort å vinne EM-gull der o-teknikken avgjorde i finske Imatra.

Skrevet av:

administrator

Medalje på siste forsøk

TEKST: JENS O. KLØVRUD

– Dette var veldig moro. På slutten så jeg også de andre lagene som kjempet om bronsen, så det var veldig spennende, sa Fossum-jenta Victoria Hæstad Bjørnstad som vant bronsekampen må siste etappe. Asker-duoen Tilla Farnes Hennum og Synne Strand gjorde unna de ti første i stafetten som ble vunnet av hjemmenasjonen i finske Imatra. De norske gutta med Audun Heimdal, Eivind Øfsthus Gravir og Jørgen Baklid hadde håpet på medalje, men måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen i stafetten der Russland tok gullet.

2 X 5. PLASS PÅ SPRINT
Jørgen Baklid fra Konnerud innledet junior-VM i Imatra med 5. plass – med 24 sekunder opp til pallen. – Det er et bra løp, men jeg har også gjort noen små feil, sa Jørgen Baklid til orientering.no etter løpet. Han hadde klubbkamerat Audun Heimdal på plassen bak med tre sekunders margin. – Jeg følte jeg fikk god flyt og behersket utfordringene bra, sa Audun og legger til at det i de snøfattige finske skogene kan være vanskelig å få med seg løypekryssene. Asker Skiklubbs Tilla Farnes Hennum nådde med sin 5. plass på sprinten målet om en podieplass under VM. Bare 19 sekunder manglet opp til medalje.

FEM BLANT DE 10 BESTE
Ingen norske juniorer sto på podiet under seremonien etter mellomdistansen men Jørgen Baklid (6), Audun Heimdal (7), Tilla Farnes Hennum (7), Synnes Strand (8) og Victoria Hæstad Bjørnstad (9) alle gikk seg inn blant de 10 beste. – Det er selvfølgelig litt bittert når det er så kort vei opp til pallen, sa Jørgen Baklid med tidstap tilsvarende minst det som manglet på edelt metall. Jørgen Baklid var best av gutta også på langdistansen med fellesstart. – Jeg er ikke helt fornøyd med løpet. Jeg hadde håpet å gå litt bedre, sa Jørgen etter 8. plassen. Tilla Farnes Hennum gikk seg inn til 11. plass på langdistansen og dermed best av våre.[/vc_column_text][/vc_column]

GULL: Seieren på mellomdistansen reddet EM både for Lars Moholdt og Norges. FOTO: SKOGSPORT

– Det er første gang jeg har vunnet et o-teknisk løp. Jeg har hatt skifarten som min styrke, men her var det nok flere som gikk omtrent like fort. Dermed er det ekstra stas, sier Lars Moholdt til Veivalg.

– TRENGTE GULLET
– Det ble et dårlig mesterskap for Norge selv om noen av unggutta gjorde det bra. Sånn sett trengte vi gullet, sier mesteren fra Rindal på Nord Møre. Han legger ikke skjul på at gullet i Finland var viktig, ikke minst med tanke på VM og selvtilliten. – Taktikken var å ha kontroll til enhver tid. Det klarte jeg og gikk et nærmest reint løp. Det var krevende og vanskelig å se forskjellen på scooterspor og skispor.

– HOLDT ROEN
Med til dels veldig lite snø ble det en del kuttinger og dermed vanskelig å vite helt hvor en kom ut på scootersporene. Moholdt klusset litt i starten, men tapte minimalt. – På mange måter gjaldt det å finne de minst dårlige veivalgene. Jeg lyktes bra og klarte å holde roen og gjøre de riktige valgene, sier gullvinneren. 32-åringen som sist vinter sanket tre gull i EM, legger ikke skjul på at han var frustrert etter langdistansen som endte med 10. plass. Det ble for mye kaos på fellesstarten. – Derfor var jeg veldig sugen på revansje da mellomdistansen skulle avgjøres.

UTENFOR PALLEN
Norges ski-o-konge som bare ble nummer 17 på sprinten, skulle gjerne hatt med seg medalje på stafetten sammen med Bjørnar Kvåle og Øyvind Watterdal. Et stavbrekk på første etappe gjorde at de norske gutta ble hengende litt etter, men ikke mer enn at medaljesjansen var der på avslutningsetappen. – Jeg gikk et dårlig veivalg på slutten. Det irriterer meg at jeg «misset» der, sier Lars Moholdt som mente han kunne hentet de 26 sekundene opp til hjemmenasjonen Finland på bronseplass. Sverige som tok gullet foran Russland var snaue tre minutter raskere enn de norske gutta.