1297 Views

Tre ting trigger Lundanes

November 24, 2017
Skrevet av:

administrator

RUTINERT: Olav Lundanes har ikke bare sanket medaljer, men også skaffet seg rikelig med mesterskapserfaring. Det skal han dra nytte av i Estland. FOTO: JENS O. KLØVRUD

TEKST: TOMMY GULLORD

For det er tre ting som motiverer o-kongen fra Sunnmøre mer enn noe annet før han gir seg i kast med sin første VM-distanse i Tartu 4. juli:

1) Revansjere fjorårets miss på VM-mellomdistansen.

2) Forsvare et VM-gull for første gang.

3) VM-kongen Thierry Gueorgio. La oss begynne med det første.

– Når han kommer på gamlehjemmet, vil han fortsatt sitte og irritere seg over den bommen, humret Ida Marie Næss Bjørgul etter samboerens bom på et snaut halvminutt på 4. posten på mellomdistansen i Strømstad. Der måtte 29-åringen ta til takke med sølv, slått med noen små sekunder av gullvinner Matthias Kyburz fra Sveits.

– Jeg føler jeg har noe å revansjere på den distansen. Det trigger meg. Jeg ble kanskje litt for heit i fjor, sier hovedpersonen selv et snaut år etter missen i Strømstad.

 

VANSKELIG

JAKTER GULL: I fjor ble det to gull og en sølv. Olav Lundanes ønsker mer. FOTO: JENS O. KLØVRUD

Olav Lundanes har fire individuelle VM-gull, tre av de på langdistanse. Men han har aldri klart å forsvare et VM-gull. 29-åringen hadde ikke vært den han er hvis det ikke hadde tirret han aldri så lite. – Det har vist seg vanskelig å forsvare et VMgull. Jeg har ikke vært veldig god til å prestere akkurat der, så det er også et mål. Bare en mann har flere VM-gull på «kongedistansen » enn sunnmøringen. VM-kongen Thierry Gueorgio står med fire gull på distansen. I de sju siste verdensmesterskapene er det bare de to som har tatt gull. Nå har franskmannen bebudet at årets mesterskap i Tartu blir hans siste. Olav Lundanes kommer med følgende skremmeskudd: – Det hadde vært greit å stå likt når han gir seg.

 

HAR TENKT TANKEN

Sjøl har han ikke tenkt å gi seg og har blant ennet et VM på hjemmebane om drøye to år å se fram mot. – Trigger det deg å bli tidenes mestvinnende på langdistansen? – Jeg har ofte fått spørsmål om det og innrømmer at jeg har tenkt på det. Det hadde vært veldig kult med fem VM-gull på langdistansen, men veien fram dit er lang, innrømmer 29-åringen. Langdistansen i verdenscupen i Finland måtte han stå over på grunn av en sår hals. Det tror han spiller mindre rolle når han står på starstreken i Finland. – Det viktigste er å bli frisk raskt, komme i gang igjen med treningen, få trent bra på «precampen» i forkant av VM og samle overskudd og toppe formen etter det, sier han.

 

LYST PÅ BEGGE

Bare en mann har klart å vinne begge de individuelle distansene etter at mellomdistansen kom på VM-programmet i 2003, Thierry Gueorgio på hjemmebane i Savoie i Frankrike i 2011. På spørsmål om hvilken distanse Olav helst ønsker å vinne i Estland, svarer han som Ole Brumm: – Jeg har lyst på begge. – Hva er forskjellen på de to distansene. – På mellomdistansen må du treffe med startfarten og gå reint, selv om du ikke nødvendigvis ikke trenger å gjøre et kanonløp for å vinne. På langdistansen kan du disponere løpet på en litt annen måte. – Hvor mange tror du vil være med i gullkampen på langdistansen. – Jeg tror den blir mer åpen enn på mange år. Kanskje seks løpere har potensial til å vinne, tipper Lundanes.

 

EN ANNEN FØLELSE

I fjor løp han den andre etappen da Norge tok gull på herrestafetten for første gang siden 2005. Og Norges hærfører forventer å være med å kjempe helt der oppe også i år. – Vi har fortsatt et veldig bra lag, men ikke den hjemmebanefordelen vi hadde i Strømstad i fjor. Det vil nok kreve en enda bedre prestasjon for å vinne i år. – Hvordan er følesen å vinne som en del av et lag, sammenliknet med individuelt? – Stafett blir noe annet. Følelsen er annerledes både før start og underveis. Det er spesielt på en litt annen måte enn å vinne individuelt, innrømmer Olav Lundanes.

 

MÅ TENKE POSITIVT

Uansett distanse mener han det blir viktig å bruke vinnerskallen til å tenke positivt i et terreng som han beskriver som tøft både fysisk og teknisk. – Det føles ganske greit i den forstand at løpene går på nøytral grunn. Det er få som har løpt mye der, men det er et variert terreng der du må jobbe hele tiden. Du får ingenting gratis – tett, dårlig sikt og mye motstand. Da er det viktig å tenke positivt, å være offensiv hele tiden, sier Norges største gullhåp før VM i Estland.

 

Opptur i v-cup ga selvtillit

Etter en tung vårsesong betydde oppturen på langdistansen i verdenscupen i Finland mye for Ida Marie Næss Bjørgul.

– Det var nok det løpet som sikret meg plass på langdistansen i VM, innrømmer Halden-jenta, som nå er bosatt i Åbo og løper for Paimon Rasti. – Hva betydde det løpet? – Etter mange dårlige løp i mai, betydde det veldig mye både for motivasjonen og selvtilliten. Ikke minst at jeg greide å stå hele

TO DISTANSER: Ida Marie Næss Bjørgul
løper sprint og langdistanse i VM.

distansen, forteller Ida Marie etter sjuende beste tid på jaktstarten i Finland. I tillegg til langdistanse løper hun også sprinten etter å ha vunnet den distansen i testløpet i Estland i mai. – Jeg vet ikke helt hvilken distanse jeg tør å ha størst forhåpninger til. Marginene er absolutt minst i sprint. Der er det mange om beinet, mens det er færre på langdistansen og således mulig med en vel så god plassering der med et godt løp. Uansett mener hun det handler om å gjennomføre gode løp i Tartu i Estland. – Det er det jeg må ha fokus på. Jeg har en stor jobb å gjøre fram mot VM, og i så måte er langdistansen i verdenscupen i Finland god å ta med seg, sier 28-åringen, som løp inn til en flott sjuendeplass på VM-sprinten i Strømstad i fjor. – Det ble ingen stafettetappe i Estland – skuffet? – Jeg skulle gjerne løpt stafetten også, men må bare akseptere at jeg på langt nær var innafor under uttakingsløpene. Så det eneste jeg får fokusere på nå, er å gjøre to gode individuelle løp, sier Ida Marie Næss Bjørgul.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy