1233 Views

Et bindeledd mellom forbund og landslag

På seks år har Camp Norway gått fra å være en «åpen landslagssamling» til en samling med konkrete fokusområder.

November 22, 2017
Skrevet av:

administrator

TEKST OG FOTO: IVAR HAUGEN

Camp Norway-konseptet til Norges Orienteringsforbund startet høsten 2009 med samling i Halden. – Målet er å bidra til god kultur, binde forbund og klubber tettere sammen, samt å vise hvilke krav det stilles både til utøvere og trenere på høyt nivå. Fra starten av var landslaget knyttet tett opp til Camp Norway, men det siste året er fokus rettet mer mot de tre områdene; mental, teknisk og fysisk trening, sier Eivind Tonna som har vært ansvarlig for Camp Norway i Norges Orienteringsforbund. Nå er tilknytningen til landslaget mye i form av foredrag, mens det tidligere var mer en åpen landslagssamling.

HØY KVALITET

Tonna og Norges Orienteringsforbund har hatt fra to til fire Camp Norwaysamlinger i året, med rett i underkant av 100 deltakere i gjennomsnitt. Da kan det være tid for å stemme av, med to bein i bakken i forhold til måloppnåelse. – Camp Norway er etablert som en høykvalitetssamling for de aktive – en gruppe med unge o-løpere, der hovedtyngden er fra 17-20 år. Og klubbene legger inn Camp Norway som en klubbsamling, forteller Tonna, og fortsetter: – Om vi har nådd målene våre kan en svare både ja og nei på; vi har nådd målsettingen med at vi har mange deltakere som får erfaring i hvor lista ligger. Og de får gode foredrag slik at de vet hva som kreves for å nå toppen i orientering samtidig som de får god kunnskap om trening.

FLERE LEDERE MÅ MED

Tonna mener det fortsatt er en vei å gå, og mener forbundet må bli flinkere til å trekke flere ledere og trenere med på samlingene. – Her må klubbene og forbundet sammen finne gode løsninger. Jeg er helt overbevist om at utbyttet på veldig krevende treninger og gode foredrag er større om det er en leder tilstede. Junioren Andreas Sølberg, som er på utviklingsgruppen til Norges Orienteringsforbund, har vært en flittig deltaker på Camp Norway-samlingene helt siden han gikk inn i junioralderen. – Jeg synes alle samlingene har vært gode. Konseptet har vært bra hele veien. Men den siste tiden har det kanskje blitt mer foredrag, som for eksempel nå i Danmark. Det er givende å høre på dyktige folk, gjerne med god erfaring, som har velbegrunnede meninger om hvorfor de har kommet dit de er i dag, sier Sølberg når han ser tilbake på sin Camp Norway- historie.

– EN GOD HELHET

En historie, og reise, som er litt annerledes enn de tradisjonelle landslagssamlingene, hvor det handler mer om å trene og matche seg med likesinnede. – For meg blir det en god helhet. Jeg synes også det er fornuftig å ha ulik tematikk på Camp Norway-samlingene, hvor en deler opp mental, fysisk og o-teknisk trening. Personlig har jeg har mye å hente på alle områdene, sier en ærlig og ydmyk Sølberg. – Når en er bevisst denne oppdelingen kan det bli lettere å holde tråden i tematikken. De utøverne som holdt foredrag under samlingen i Danmark «traff» i hvert fall veldig bra med sine innspill, supplerer Stig Alvestad.

GODE FOREDRAG

Den tidligere eliteløperen i Wing OK er nå kretslagstrener i Rogaland, og har fått øynene opp for tilbudet med Camp Norway-samlinger. – En bra kombinasjon av gode treningsøkter og foredrag av dyktige folk med gode innspill på orientering, sier han om sin opplevelse, og legger til: – Vi prøver også å sette sammen et slik program på våre egne samlinger, men da blir det fort veldig hektisk. Det er lettere når vi får det servert slik som på Camp Norway. Samtidig mener Alvestad det er viktig å erkjenne at vi ikke sitter på fasit i forhold alle typer orientering, og spesielt kontinental orientering. Derfor mener han det er greit med innspill, i form av foredrag fra utøvere eller trenere med denne spesialkompetansen.

DANSKE ESS

Under samlingen i Danmark var det eliteløperne Maja Alm og Ida Bobach, samt den danske treneren Bjarne Hoffmann som øste av sin kompetanse til de tilreisende fra Norge. – Jeg synes Camp Norway er et bra konsept, spesielt at vi får inn en del relevant teori under foredragene. Dette er vanskelig å få inn i trenings-hverdagen hjemme, sier Terje Maroni som er trener ved orienteringslinjen ved Heimdal videregående skole, og fortsetter: – I tillegg er det gunstig for utøverne at de kan møte løpere fra andre steder i landet, for utveksling av erfaringer og motiverende innspill i uformelle omgivelser. Vanligvis treffes utøvere på tvers av regioner primært på konkurranser, og da er det ikke like naturlig med denne type «sosial» omgang.

KAN VÆRE TRENER

Også Maroni ser positivt på å komme til dekket bord med poster i skogen på preparerte kart. – Helt klart en fordel for oss trenere at vi kan få mulighet til å være nettopp det. Trener, sier han. Maroni mener utøverne kan få mye tettere oppfølgning når samlingene er lagt opp på denne måten. Dette er den lovende junioren Vegard Jarvis Westergård enig i, men han kunne godt tenke seg besøk av landslaget på samlingene også i fortsettelsen. – Jeg tror det gir bedre «trøkk» på øktene når de aller beste i Norge er med, men selve konseptet med Camp Norway er bra, spesielt for dem som har klubbtrener med seg. Trønder-trener Maroni liker imidlertid konseptet hvor en fokuserer på en ting under hver samling; fysikk, o-teknikk og mental trening. –Jeg har veldig tro på at en har sterkt fokus på en ting av gangen. Da gir en akkurat dette all oppmerksomhet i en «bolk», og utøverne får mulighet til å løfte seg på dette, sier han. Om en bare «trener på» som vanlig, mener Maroni det fort blir slik at alle komponenter i treningen «røres sammen» uten at en klarer å ha verken klart fokus eller konkret mål i forhold til de enkelte elementene.

BEHOLDER MYE

Nå gjelder det å se hvilke elementer Camp Norway skal inneholde i fremtiden. – Mye av det samme, sier Tonna i Norges Orienteringsforbund, og utdyper: – Vi har i år gjort campen gratis og gitt klubbene frihet til selv velge et sted å bo. Dermed kan de ha mer tid for seg selv til å bygge et godt miljø i klubben sin og samtidig delta på Camp Norway. I tillegg jobber det med å gjøre campene mer attraktive for trenere. – Etter hvert vil det være mulig å ha etterutdanning for trenere på våre camper. Vi ser et samsvar mellom klubber som er flinke til å ha med seg trenere – og hvilke resultater løperne oppnår, sier Tonna. Dette er Rogalands trener enig i, men kan ikke love deltakelse fra Rogaland. – Det kan være tøft å få plass til en slik samling på tampen av en lang sesong, sier Stig Alvestad i vest, men understreker at en ikke velger bort Camp Norway på grunn av at tilbudet ikke holder mål.

ALLTID LIVETS RETT

– Camp Norway er attraktive samlinger med bra opplegg. Samlinger med helt klare mål om godt o-teknisk utbytte har alltid livets rett, sier yngstebla’ Westergård fra Varegg. Dermed er det å anta at han allerede har lagt inn Trondheim 23. – 25. oktober, eller Vestfold 28. oktober – 1. november i sin treningsdagbok. Det er datoene som gjelder for høstens Camp Norway med fokus på treningsplanlegging.

MYE Å LÆRE: Deltakerne under Camp Norway i Danmark fikk høre eliteløperne Maja Alm og Ida Bobach, samt den danske treneren Bjarne Hoffmann.
Det ga interessant faglig innhold mellom øktene.

FORNØYD:
Vareggs Vegard Jarvis Westergård er full av lovord om Camp Norwaykonseptet.

DANSKE ESS: Ida Bobach (foran) og Maja Alm har tatt steget helt opp i verdenstoppen og har erfaring som er verdt å dele.

NORD JYSK: 2-dagers løpet var en del av tilbudet. Her vinnerveivalg til Søren Bobach, Haldens SKs danske sprintverdensmester, på mellomdistansen.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy