1275 Views

Lav terskel mot hårete mål

FLEXOLØP heter nyvinningen; enkle morsomme og lønnsomme løp som skal generere mer aktivitet og bidra til å nå målet om 1 % i 2020.

November 23, 2017
Skrevet av:

administrator

– Vi har satt oss et «hårete 1%-mål» – som er definert gjennom «Strategi 2020», men vi rikker oss omtrent ikke av flekken. Det gjelder spesielt for arrangementene – som er vår aktivitet. Da må vi våge å tenke nytt. «Råtassen» er et arrangementskonsept for rekruttering som har lykkes. Og nå er Flexoløp et nytt initiativ for nærløpene, som vi håper kan lykkes, sier lederen i Norges Orienteringsforbunds forenklingsutvalg, Sondre Sande Gullord, og fortsetter: – Det som i hvert fall er helt sikkert, er at noe må gjøres for å komme videre. Så langt har Forenklingsutvalget, som ble etablert i etterkant av Tinget på seinvinteren i fjor, blant annet fått på plass Flexoløp-konseptet, som de lanserte 1. mars hjemmesiden flexolop.no.

 

RIVE NED ILLUSJONER

– Målet er at alle medlemmer av norske o-klubber skal kunne arrangere et o-løp med topp kvalitet. Med flexolop. no prøver vi å rive ned illusjonen mange har av at det er veldig krevende å arrangere gode o-løp, sier Gullord. Et flexoløp er to ting, tilføyer han. – Flexoløp.no er en ressursside med hjelp til alle o-løp. Og Flexoløp er også et løpskonsept skapt for forenkling. Dette er starten på en forenkling, både for arrangør og deltager. På hvilken måte er dette en forenkling både for arrangør og deltager? – Deltager får fri start, fri påmelding, kjent løypetilbud og sist men ikke minst, godt infoarbeid. Arrangører får en nyttig online ressursside med forslag til tidsplaner, ansvarsfordeling, guider og HOW-TO videoer. Her er alle deler av et o-løp beskrevet. Med flexoløp. no kan alle arrangere et o-løp.

 

ENKLERE Å ARRANGERE

Team Flexoløp i forenklingsutvalget har hovedsakelig jobbet ut fra et arrangørperspektiv, og fokuserer på to områder: at flexoløpene skal være enkle og lønnsomme å arrangere. Logikken er slik: om løpa er enklere å arrangere kan flere arrangere mer. En klubb bør ikke bruke 20 arrangører på å arrangere for 200 deltagere. En arrangør-ratio på 1:10 er for høyt. – Vår anbefaling er tre arrangører; løpsleder, sportslig og teknisk, for å løse det som bør være basisoppgavene ved et nærløp. Noen får til dette allerede, og enkelte erfarne arrangører greier å løse det godt med kun to eller en arrangør, for eksempel Jo Inge Fjellstad i Ås-NMBU Orientering. Så dette er ikke umulig, sier Sondre Sande Gullord.

 

ØNSKER FORSLAG

– Vi kommer til å fortsette å forenkle, men klarer det best sammen med andre, sier Anders Tiltnes, en av de andre bidragsyterne i Forenklingsutvalget. -Vi må derfor få forslag fra deg og hele O-Norge, og lanserer her-og-nå en konkurranse: Send oss ditt forslag til forenkling for arrangør av o-løp. Alle som sender forslag skal få en vaffel og kaffe av Team Flexo på neste o-løp. Dersom forslaget blir implementert, venter en attraktiv premie. Selv om vi i Team Flexo synes vaffel og kaffe, på en sosial arena, er det beste man kan få, smiler Tiltnes. Hele intensjonen til Team Flexo i Forenklingsutvalget er altså at vi skal skape mer aktivitet på veien mot 1% i 2020. – Vi har presentert en helhetlig tanke om hvordan vi kan løse «o-floka». I dag kan det føles utmattende å arrangere, samtidig som det i praksis er umulig for «utenforstående», som ikke kjenner en o-løper, å bli med, sier Tiltnes. – Orientering er en fantastisk aktivitetsform, og nordmenn ønsker å være utendørs. Men nå velger de Turistforeningen, ulike skiforeninger, terrengløp eller langrenn, fordi disse er gode på infoarbeid og fordi det er relativt enkelt å «bli med». Fra 2017-sesongen skal vi gi dem samme enkle vei inn i «vår verden » – altså o-idretten – med Flexoløpene, tilføyer en enstusiastisk Anders Tiltnes.

 

FLEXOLØP
> Flexoløp er to ting: en nettside og et løpskonsept.
> www.flexoløp.no er en ressurs for alle o-løp. Bruk nettsiden, med «Flexo Support» – for spørsmål og hjelp hele døgnet!
> Flexoløp er også et løpskonsept. Det ble lansert den 1. mars 2017.
> Om ditt o-løp følger 10 krav som Team Flexo har definert kan dere kalle dere et 100% Flexoløp, delta i kåringer og motta økonomisk støtte fra Orienteringsforbundet

 

DE 10 KRAVENE
1. Fri starttid i alle klasser
2. Frivillig forhåndspåmelding gjennom Eventor
3. Startkontingent: 50/90 kroner (under/over 17 år)
4. Konseptets løype- og klassemal brukes*
5. Flexoløpet opprettes som et event på Facebook*
6. Flexoløpet opprettes i Eventor, med 4 minimumskrav:
> Innbydelse (PDF),
> Posisjon markert i kartet på Eventor
> Link til Facebook-eventet*
> Påmelding åpnet fra dag én (når du oppretter Flexoløpet i Eventor, så åpner dere påmelding samtidig)
7. Informasjon om Flexoløpet sendes til deres kontakt i lokalavisa
8. Resultater fra løpet ligger i Eventor samme dag (helst så fort som mulig)
9. En kort omtale og bilde(r) fra Flexoløpet legges ut på Facebooke ventet samme dag
10. Løpsrapportering er enkelt i Eventor, og det må oppgis antall arrangører (målet er et event-ratio på 1:100)

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy