1525 Views

Team deaflympics, orient tering-et nyoppstart landslag for hørselmmede

Deaflympics er verdens største arrangement for hørselshemmede, og blir på folkemunne kalt OL for døve/ hørselshemmede. Nå har Norge fått sitt eget landslag.

August 13, 2021
DAG BØE Klubb: Varegg Fleridrett Alder: 35 Favorittdistanse: Sprint
Skrevet av:

Lone Brochmann, Fagkonsulent Paraidrett I Nof

DAG BØE Klubb: Varegg Fleridrett Alder: 35 Favorittdistanse: Sprint

På samme måte som i OL, samles de beste utøverne i flere ulike idretter til konkurranser over en to ukers periode.

Det blir arrangert både vinter og sommerleker. Kravet til deltagelse i Deaflympics er at du har et hørselstap på minst 55 desibel på det beste øre. Høreapparat og cochleaimplantat er forbudt å bruke under oppvarming og konkurranse.

I 1997 var første året orientering kom på programmet i Deaflympics, og i orientering hadde vi med en deltager fra Norge; Geir Willumsen.

Dette er dessverre eneste gang vi har hatt utøvere som har kvalifisert seg til mesterskapet. Derfor har det nå blitt startet en egen satsning spesielt rettet mot hørselshemmede, og det har blitt opprettet et eget landslag; Team Deaflympics, orientering.

Målet med landslaget er å få med utøvere i Deaflympics i 2022.

Team deaflympics, orientering

Årets landslaget for hørselshemmede består av to utøvere; Johanne Viken Flaten (Eiker OL) og Dag Bøe (Varegg Fleridrett).

Målet er å gi utøverne en god oppfølging mot å nå målet om deltagelse i Deaflympics.

Oppstarten har vært preget av korona, og lite reisevirksomhet og mulighet til å møtes til felles samlinger. Vi har nå et håp om at EM i Latvia i september vil bli arrangert slik at utøverne har mulighet til å se hvordan de ligger an i forhold til de andre nasjonene. Det gir også utøverne gode erfaringer mot et eventuelt Deaflympics i 2022.

– Hva er ulikheten med å høre og ikke høre i orientering?

Vi spurte utøverne på Team Deaflympics, orientering.

Johanne er født døv og bruker Cochleaimplantat (CI). CI er et hjelpemiddel som gjennom elektrisk stimulering av hørselsnerven kan gi døve og sterkt hørselshemmede mulighet til å oppfatte tale og lyd.

– Forskjellen er stor syntes jeg, sier Johanne.

– Jeg er vant med å løpe med CI, men dette er ikke lov å bruke under mesterskap for hørseslehemmede. CI hjelper meg til å høre blant annet bekker og biler. Noe som hjelper meg til å navigere litt bedre.

JOHANNE VIKEN FLATEN Klubb: Eiker OL Alder: 21 Favorittdistanse: Mellom
JOHANNE VIKEN FLATEN Klubb: Eiker OL Alder: 21 Favorittdistanse: Mellom

Krevende i bymiljøer

Du vil automatisk bruke lenger tid om du ikke hører hva som er rundt deg, dette gjelder spesielt under sprintdistansen i bymiljøer.

Dag løper uten høreapparat, både fordi de kan bli skadet av fukt når man løper, men også fordi det ikke tillatt å løpe med dem under konkurranser for hørselshemmede.

Han kan fortelle at når du løper i byer så må du både dobbeltsjekke og trippelsjekke at det ikke er noen biler, sykler eller andre ting i veien. Dette i tillegg til å holde kontroll på kartet, gjør at det blir et ekstra moment i konsentrasjonen for utøverne.

Når du ikke hører, vil du automatisk bruke de andre sansene mer.

Johanne kan fortelle; «Jeg merker godt at når jeg ikke har på CI, så bruker jeg øynene og kjenner bakken mye mer enn det jeg ville ha gjort når jeg hører».

Rekrutteringen

Det er et todelt mål med satsningen, et mål er å få deltagere med i Deaflympics, det andre målet er å øke antall deltagere i all aktivitet i Norsk Orientering. Når parautvalget ble opprettet i 2018 ble det viktig å få med en person som har erfaring med hørselshemmede inn i utvalget, og Geir Willumsen som deltok i Deaflympics i 1997 sitter nå i utvalget. Målet er å få flere med i orientering uansett alder, nivå og målsetting. I tillegg til å satse på et landslag vil det bli satt i gang prosjekter med rekrutteringssamlinger for hørselshemmede, samarbeid med lokale lag og foreninger for hørselshemmede og lage ulike hjelpemidler for at eksempel trenere skal kunne lære seg orienteringstegn på tegnspråk. Vi ønsker også å knytte til oss trenere som ønsker å lære seg tegnspråk som da kan ha mulighet til å være med som landslagstrenere til mesterskap.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy